Donkere kamer proef (DOKA-proef)

Het is bekend dat bij sommige mensen de oogdruk sterk stijgt in het donker. Of wanneer ze voorover gebogen zitten om bijvoorbeeld te lezen. Omdat het bezoek aan de oogarts meestal overdag is, wordt bij een DOKA-proef de situatie van schemerdonker nagebootst om een goede indruk te krijgen van de hoogte van een eventuele oogdrukstijging.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het oog is een ronde bol die voornamelijk gevuld is met water. Dit zogeheten kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht dat zich buiten het oog bevindt) wordt in het oog geproduceerd en binnen in het oog ongemerkt ook weer afgevoerd. De balans tussen aanmaak en afvoer bepaalt de oogdruk. Voor een goede werking van het oog mag de druk niet te hoog zijn. De plaats waar het kamerwater wordt afgevoerd, heet de kamerhoek. Bij sommige patiënten is de bouw van het oog anders. De kamerhoek is wat krapper gebouwd, waardoor het kamerwater niet goed weg kan. Hierdoor stijgt de oogdruk.

Onderzoek

Om een goede indruk te krijgen van de oogdruk in het donker wordt er twee keer gemeten: vóór de proef en ná de proef.
Bij binnenkomst meet de assistent uw oogdruk. Vervolgens neemt u in een donkere kamer plaats op een stoel en blijft dan één uur voorover geleund aan een tafel zitten
(zie figuur 1).

Het is belangrijk om tijdens dit uur niet in slaap te vallen. Na dat uur wordt uw oogdruk nogmaals gemeten. Beide metingen worden met elkaar vergeleken en in uw medisch dossier verwerkt. De arts bespreekt de uitslag met u op het spreekuur. Tijdens de DOKA-proef wordt het oog niet gedruppeld om de pupil groter te maken.

Wanneer u het vervelend vindt om een uur in het donker te zitten, dan kunt u gezelschap meenemen of luisteren naar eigen muziek.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.