Drukmeting in de slokdarm (manometrie)

Een drukmeting van de slokdarm geeft belangrijke informatie over de werking van de slokdarm en de 2 sluitspieren. Met de drukmeting wordt op verschillende hoogtes in de slokdarm gemeten. Na een manometrie volgt meestal een pH-meting.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De slokdarm is een buisvormig orgaan waardoor eten en drinken van de keel naar de maag gaat. Boven- en onderaan de slokdarm zit een sluitspier. Na het slikken gaat de bovenste sluitspier open. Door de zwaartekracht en bewegingen van de slokdarm gaat het voedsel richting de maag. Als de onderste sluitspier ontspant, gaat het voedsel de maag in.

De afdeling Maag-, darm- en leverziekten voert de drukmeting en pH-meting van de slokdarm uit in samenwerking met Amsterdam UMC. Het onderzoek gebeurt in het Amsterdam UMC.

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek mag er geen voedsel in uw slokdarm of maag zitten. Het is daarom belangrijk dat u nuchter bent; vanaf 6 uur voor het onderzoek mag u niet meer eten of drinken. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen zoals u dat gewend bent.

Onderzoek

U krijgt een dun slangetje (katheter) in de maag via uw neus, keelholte en slokdarm. Dit doet geen pijn, maar kan wel vervelend voelen. Bovenin de neus prikt het een beetje en achterin de keel kunt u een kokhalsreflex krijgen. Tijdens het inbrengen moet u af en toe een slokje water nemen. De arts schuift de katheter naar uw maag terwijl u slikt. Als de katheter goed zit, is de kokhalsneiging weg.  

Aan het uiteinde van de katheter zitten 3 meetpunten. De katheter is gekoppeld aan een computer die de activiteiten van de slokdarm laat zien. U kunt tijdens het onderzoek meekijken op het beeldscherm. De arts trekt de katheter steeds een centimeter terug, waarbij u af en toe diep moet zuchten. Dit meet de plaats van de katheter en de druk in de onderste sluitspier. Daarna wordt de katheter nog iets verder teruggetrokken totdat alle meetpunten middenin de slokdarm liggen. De arts vraagt u weer slokjes water te drinken om de druk in de slokdarm zelf te meten. Als laatste wordt de katheter weer steeds een centimeter teruggetrokken. Dit meet opnieuw de plaats van de katheter en nu de druk in de bovenste sluitspier. Daarna wordt de katheter verwijderd.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na onderzoek

Na het onderzoek wordt de uitslag naar uw specialist gestuurd, die de uitslag met u bespreekt.  

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.