Echografie algemeen

Met een echo onderzoekt de echolaborant of radioloog organen, bloedvaten, pezen en gewrichten met geluidsgolven (echo). Met de scan kan de arts afwijkingen beter opsporen of beter in beeld krijgen. Een echografie maakt beelden met geluidsgolven. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat we deze als mens niet kunnen horen. Door de weerkaatsing van geluidsgolven te meten, worden weefsels en organen zichtbaar op een beeldscherm. Het maken van een echo is niet schadelijk voor het lichaam.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De echolaborant vraagt u zich deels uit te kleden zodat het te onderzoeken lichaamsdeel ontbloot is en brengt gel aan op uw huid. Dit kan koud aanvoelen. De echolaborant gaat met een apparaatje over uw huid. Deze transducer of echokop zendt geluidsgolven uit die worden teruggekaatst door de organen en weefsels. Deze zijn hierdoor te zien en vast te leggen op een beeldscherm. 

De echolaborant kijkt of er genoeg afbeeldingen zijn gemaakt. Soms komt de radioloog ook nog bij u om aanvullende opnames te maken. Hierna is het onderzoek klaar. Een echo-onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na onderzoek

Na het onderzoek beoordeelt de radioloog de beelden en maakt hiervan een verslag voor uw arts. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag vervolgens met u. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.