Echografie bovenbuik

Tijdens een echografie van de bovenbuik wordt een echo gemaakt van de buikorganen in de bovenbuik. Met een echo kan de radioloog of laborant deze organen met geluidsgolven (echo) onderzoeken. Een echografie is niet schadelijk voor het lichaam.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij een echografie worden met geluidsgolven beelden gemaakt van weefsels en organen. De frequentie van de geluidsgolven van een echo is zo hoog dat we deze als mens niet kunnen horen. Door de weerkaatsing van geluidsgolven te meten, worden weefsels en organen zichtbaar op een monitor. Het maken van een echo is niet schadelijk voor het lichaam. Met de scan kan de arts afwijkingen aan de bloedvaten, organen of botten beter opsporen of beter in beeld krijgen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u nuchter komt. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken (ook geen kauwgom). Noodzakelijke medicijnen mag u met een klein beetje water innemen.

Het uitvoeren van een echografie gebeurt in alle rust. De aanwezigheid van een begeleider kan voor onnodige onrust of afleiding zorgen. Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s). Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De echolaborant vraagt u uw buik van kleding te ontdoen en brengt gel aan op de huid, dit kan koud aanvoelen. Een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (transducer of echokop) wordt over de huid bewogen. De door de organen en weefsels teruggekaatste geluidsgolven worden door de transducer opgevangen en zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Deze beelden kunnen worden vastgelegd. Als het onderzoek klaar is, bekijkt de echolaborant of er voldoende afbeeldingen zijn gemaakt. Soms komt de radioloog ook nog bij u en maakt enkele aanvullende opnames. Hierna is het onderzoek afgerond. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek en maakt hiervan een verslag dat doorgestuurd wordt naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. De laborant die het onderzoek uitvoert, kan en mag u de uitslag niet geven. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.