Echografie onderbuik/blaas/nieren

Tijdens een echografie van de onderbuik wordt een echo gemaakt van de buikorganen in de onderbuik. De onderbuik, blaas en nieren worden in beeld gebracht. Met een echo kan de radioloog of laborant deze organen met geluidsgolven (echo) onderzoeken. Het maken van een echo is niet schadelijk voor het lichaam.

 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij een echografie worden met geluidsgolven beelden gemaakt van weefsels en organen. De frequentie van de geluidsgolven van een echo is zo hoog dat we deze als mens niet kunnen horen. Door de weerkaatsing van geluidsgolven te meten, worden weefsels en organen zichtbaar op een monitor. Met de scan kan de arts afwijkingen aan de bloedvaten, organen of botten beter opsporen of beter in beeld krijgen.

Voorbereiding

Voor onderzoek van blaas, baarmoeder of eierstokken is het nodig dat de blaas gevuld is. Hiervoor moet u anderhalf uur voor het onderzoek naar het toilet gaan en goed uitplassen. Meteen hierna drinkt u binnen een half uur 1 tot 1,5 liter vocht. Het liefst een heldere vloeistof zoals water of limonade. Geen melk of koolzuurhoudende drank. Tot na het onderzoek mag u niet meer plassen. 

Het innemen van medicijnen is geen belemmering voor het onderzoek en is dus toegestaan.

Voorbereiding voor kinderen

Voor kinderen geldt een andere voorbereiding afhankelijk van de leeftijd:

  • Zuigelingen: geen voorbereiding nodig.
  • Kinderen van 1 t/m 3 jaar: probeer uw kind meer te laten drinken en indien mogelijk niet te laten plassen kort voor het onderzoek.
  • Kinderen van 4 t/m 7 jaar: laat uw kind 2 tot 3 glazen (ongeveer 350 ml) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek.
  • Kinderen van 8 t/m 12 jaar: laat uw kind 4 tot 5 glazen (ongeveer 600 ml) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek. 

Begeleiding

Het uitvoeren van een echografie gebeurt in alle rust. De aanwezigheid van een begeleider kan voor onnodige onrust of afleiding zorgen. Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s). Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De echolaborant vraagt u uw buik van kleding te ontdoen en brengt gel aan op de huid, dit kan koud aanvoelen. Een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (transducer of echokop) wordt over de huid bewogen. De door de organen en weefsels teruggekaatste geluidsgolven worden door de transducer opgevangen en zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Deze beelden kunnen worden vastgelegd. Als het onderzoek klaar is, bekijkt de echolaborant of er voldoende afbeeldingen zijn gemaakt. Soms komt ook de radioloog bij u en maakt enkele aanvullende opnames. Hierna is het onderzoek afgerond. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek en maakt hiervan een verslag dat doorgestuurd wordt naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.