Echografie van de prostaat (eventueel met prostaatbiopt)

Een echografie van de prostaat is een inwendig onderzoek via de anus, waarbij geluidsgolven een prostaatvergroting zichtbaar maken. De prostaat zorgt voor de productie van zaadvloeistof en zit bij de overgang van de blaas naar de plasbuis. Normaal is deze klier ongeveer zo groot als een kastanje. Een prostaatvergroting kan problemen geven bij het plassen. Vaak is een vergroting goedaardig of een ontsteking. Soms is het een kwaadaardige tumor.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Als dat nodig is, vraagt uw arts u om te stoppen met bloedverdunnende middelen.
  • Als ook een prostaatbiopt wordt gedaan, kunt u koorts krijgen. Om dit te voorkomen, krijgt u antibiotica.

Onderzoek

U ligt met een ontbloot onderlichaam op de onderzoekstafel. De uroloog zal eerst met een vinger via de anus uw prostaat onderzoeken. Dit heet rectaal toucheren. Daarna brengt de arts een kunststof buisje in de anus (de echosonde). Hoe beter u hierbij kunt ontspannen hoe makkelijker het inbrengen gaat. Via de sonde brengt de arts de prostaat en de zaadblaasjes in beeld, om zo de prostaat nauwkeurig te kunnen meten en de vorm te bekijken. Eventuele afwijkingen in de prostaat zijn zo te zien.

Prostaatbiopten

Als u ook voor een prostaatbiopt komt, neemt de uroloog tijdens de echografie 8 tot 12 stukjes weefsel via de echosonde weg met een naald. Dit kan vervelend voelen, maar doet in principe geen pijn omdat de binnenkant van de endeldarm vrijwel gevoelloos is.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u meestal zelfstandig naar huis.

Tot enkele weken na het onderzoek kunt u vaak wat bloed in de urine, ontlasting en/of bij de zaadlozing krijgen. Het is belangrijk om goed te drinken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.