Echoscopie in de gynaecologie & verloskunde

Echoscopie is onderzoek van de inwendige organen met geluidsgolven en wordt gedaan in de gynaecologie, bij onderzoek naar vruchtbaarheid en in de verloskunde. Met een echo kan de arts de baarmoeder, de eierstokken, eiblaasjes, de placenta en een kind in de baarmoeder in beeld brengen. Een echo kan zowel inwendig als uitwendig worden gedaan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij echoscopie zendt een echoapparaat ultrageluid uit. De trillingen hiervan worden door de  organen en structuren in het lichaam weerkaatst waardoor deze zichtbaar worden. Zo kan de arts de grootte, de vorm en eventueel de werking van het orgaan of structuur in het lichaam beoordelen.

Echoscopie in de gynaecologie

Met een echo kan de gynaecoloog de grootte van de baarmoeder, de baarmoederholte, de eierstokken, de eileiders en eventuele afwijkingen beoordelen.

Echoscopie bij onderzoek naar vruchtbaarheid

Met een echo kan de arts de rijping van de eicellen beoordelen, de eisprong volgen en de dikte van het baarmoederslijmvlies meten. Zo'n echo heet een vruchtbaarheidsecho.

Echoscopie in de verloskunde

Met een echo kan de arts kijken naar de groei en de ligging van het kind, de plek van de moederkoek (placenta), de hoeveelheid vruchtwater, de lengte van de baarmoederhals en de doorbloeding van de navelstreng.

Onderzoek

Een uitwendige echoscopie gaat via de huid van de buik. Bij een inwendige echo gaat de echokop in de vagina. In de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsonderzoek wordt meestal een inwendige echo gemaakt; in de verloskunde en bij grote afwijkingen meestal een uitwendige echo.

Uitwendige echoscopie

U ligt op de onderzoeksbank met de onderbuik bloot. De arts brengt gel op uw buik en beweegt de echokop over de buik heen. Bij uitwendige echoscopie is het goed om een volle blaas te hebben: er komt dan een beter beeld. Uitwendige echoscopie doet geen pijn.

Inwendige echoscopie

Bij inwendige echoscopie doet u uw onderbroek uit. U gaat in de beensteunen liggen of op een onderzoekbank met de billen iets omhoog. De arts brengt een dunne echokop in de schede. Inwendige echoscopie doet meestal geen pijn tenzij u al klachten hebt. Bij een inwendige echo is het het beste als de blaas leeg is. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dat dan met de arts. Het kan zijn dat degene die het onderzoek uitvoert niet direct de uitslag met u deelt, maar dat u dit in een later stadium met uw behandelend arts bespreekt. 

Vaak doet de gynaecoloog zelf de eerste echo. Bij een vervolgonderzoek gaat u meestal naar een echoscopist of een radioloog.

Op een echoscopie is niet alles direct zichtbaar. Soms is aanvullend onderzoek nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.