Ejectiefractiebepaling

Een ejectiefractiebepaling berekent hoeveel bloed het hart per hartslag rondpompt. Dit heet de ejectiefractie. Het bepalen van de pompfunctie van het hart kan belangrijk zijn bij hartklachten en bij het gebruik van bepaalde medicijnen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Het Flevoziekenhuis werkt voor dit onderzoek samen met de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Amsterdam UMC. Dit onderzoek wordt gedaan in het Amsterdam UMC.

Onderzoek

Om de ejectiefractie te bepalen, moet het bloed ‘zichtbaar’ zijn voor de camera. Hiervoor krijgt u 2 injecties. De eerste injectie bereidt de rode bloedcellen voor, waardoor de radioactieve vloeistof van de tweede injectie zich goed aan de rode bloedcellen zal binden. Na de eerste injectie gaat u terug naar de wachtruimte.

Na 15 tot 30 minuten komt u terug voor de rest van het onderzoek. U komt op een onderzoekstafel te liggen en u krijgt de tweede vloeistof toegediend. De arts plakt elektroden op uw lichaam die tijdens het onderzoek uw hartslag registreren. Dit heet een hartfilmpje of elektrocardiogram.

Vanuit 2 richtingen worden vervolgens scans (opnamen) van uw hart gemaakt. Hierbij moet u zo stil mogelijk liggen. Na de scans beoordeelt de arts de kwaliteit en volledigheid van het onderzoek. Soms is het nodig extra opnamen te maken.

Na onderzoek

De uitslag van het onderzoek gaat naar uw behandelend arts die dit met u bespreekt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.