EMG zenuwgeleidingsonderzoek (elektromyografie)

Bij beweging geven de zenuwen steeds signalen aan de spieren om samen te trekken en weer te ontspannen. Bij een E.M.G. zenuwgeleidingsonderzoek wordt gemeten hoe snel en hoe goed de zenuwen deze signalen en boodschappen doorgeven aan een spier. Het EMG-onderzoek kan de arts helpen om een aandoening van de zenuwen of van de overgang van de zenuw naar de spier uit te sluiten.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Om het E.M.G. onderzoek goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat u van tevoren:

  • Geen bodylotion of crème gebruikt. Deodorant en make-up mag u wel gebruiken.
  • Uw armen, handen, benen en voeten warm houdt. Denk daarbij aan dichte schoenen/ handschoenen.
  • Het aan ons doorgeeft als u een ICD heeft. Tijdens het onderzoek wordt de zenuw gestimuleerd met kleine stroompulsjes. Deze stroompjes kunnen uw ICD ontregelen.

Onderzoek

Afhankelijk van wat de arts heeft aangevraagd, onderzoekt een laborant uw arm(en) en/of been of benen. Ook is het mogelijk dat uw gezicht wordt onderzocht. Op het te onderzoeken gedeelte plakt de laborant een aantal elektroden boven uw spieren. Dit kan met een blokje en klittenband of met behulp van pasta. Dit hangt af van het soort onderzoek. Na het vastmaken van de elektroden stimuleert de laborant de zenuw met kleine stroompulsjes. Dit geeft een prikkelend gevoel. De geleiding van de zenuw wordt met een computer geregistreerd.

Het onderzoek duurt een kwartier tot een uur daarna mag u weer naar huis.

Na onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts, bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.