Endo-echografie (EUS)

Een endo-echografie is een onderzoek waarbij met een lang, buigzaam instrument (echo-endoscoop) het maagdarm kanaal en de omliggende organen worden bekeken. Aan het uiteinde van de echo-endoscoop zit een echoapparaatje wat met geluidsgolven onder andere de wand van het maagdarm kanaal, als de slokdarm, maag, twaalfvingerigedarm, alvleesklier, galwegen en endeldarm in beeld brengt. Soms worden ook weefsel of cellen weggenomen (biopt of punctie) voor verder onderzoek onder de microscoop.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hier informatie over.
  • Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze vooraf aan het onderzoek uit doen.
  • Overleg met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hier voor het onderzoek soms tijdelijk mee te stoppen.
  • Geef aan of u een eventuele allergie voor medicatie, hartafwijking, longziekte, diabetes, hoge bloeddruk of andere aandoening heeft.
  • Geef aan als u eerder een (buik)operatie heeft gehad.
  • Geef aan als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bij een endo-echografie via de endeldarm krijgt u een andere voorbereiding. U krijgt hierover aparte uitleg.

Onderzoek

Vooraf krijgt u een polsbandje met uw gegevens. 

Tijdens het onderzoek ligt u op u linkerzij op de onderzoekstafel. U krijgt een bijtring in uw mond om uw tanden te beschermen. De arts brengt vervolgens de scoop via uw mond naar binnen. Via de slokdarm wordt de scoop naar de maag en/of twaalfvingerige darm gebracht. 

Afhankelijk van de reden van het onderzoek duurt het meestal tussen de 30 en 45 minuten.

Pijnstilling of sedatie (roesje)

De pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens het onderzoek kunt ontspannen, dan is het onderzoek vaak minder vervelend. Als u wilt kunt u wel een sedatie krijgen, waardoor u slaperig wordt en minder van de operatie merkt. Een sedatie is geen narcose. Bij sedatie krijgt u vooraf een infuus (dun plastic slangetje) in een bloedvat op de hand of arm, om het slaapmiddel toe te dienen. Soms is het nodig om u voorgaand aan (en eventueel na) het onderzoek antibiotica toe te dienen om de kans op infectie te verkleinen.

EUS van de endeldarm

Bij een endo-echografie via de endeldarm brengt de arts de scoop via de anus in uw endeldarm. Aangezien de scoop maar een klein stukje naar binnengaat, heeft u hiervan weinig last. Voor dit onderzoek is meestal geen slaapmiddel of pijnstilling nodig.

Na onderzoek

  • Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u of u krijgt een voorlopige uitslag op papier. Als er een stukje weefsel is weggenomen met een biopsie, gaat dit voor verder onderzoek naar het laboratorium. Ook hiervan krijgt u de uitslag van uw behandelend arts. Deze bespreekt ook de eventuele behandeling met u.
  • Als er een biopt of punctie is gedaan, zijn soms extra controles nodig en blijft u wat langer ter observatie in het ziekenhuis. Als er geen biopt of punctie is gedaan, kunt u na het onderzoek in principe gewoon weer naar huis. U kunt het beste iemand vragen u naar huis te brengen, vooral als u sedatie of pijnstilling heeft gehad.
  • Doe op de dag van het onderzoek verder rustig aan.
  • Na het onderzoek is uw keel waarschijnlijk wat gevoelig. Dit gevoel gaat vrij snel weer weg.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.