ERCP (onderzoek van de galwegen)

Bij het onderzoek van de galwegen brengt de arts met röntgenstralen en contrastvloeistof de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier (het pancreas) in beeld. Tijdens de ERCP kan de arts direct een ingreep doen, zoals het verwijderen van (gal)stenen of het plaatsen van een buisje (stent) om de afvloed van gal te herstellen. Hierbij brengt de arts een flexibele slang (endoscoop) via de slokdarm naar de twaalfvingerige darm waar de uitgang van de galwegen zit. De arts snijdt deze uitgang in waardoor de stenen verwijderd kunnen worden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Hierover krijgt u uitleg.
  • Overleg met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hier voor het onderzoek soms tijdelijk mee te stoppen.
  • Geef aan of u een eventuele allergie voor medicatie, hartafwijking, longziekte, diabetes, hoge bloeddruk of andere aandoening heeft.
  • Geef aan als u eerder een (buik)operatie heeft gehad.
  • Geef aan als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Trek makkelijk zittende kleren aan.
  • Als u een gebitsprothese draagt moet u deze voor het onderzoek uit doen.
  • Soms krijgt u voor (en eventueel na) het onderzoek antibiotica toegediend om de kans op infectie te verkleinen.

Onderzoek

Vooraf krijgt u een polsbandje met uw gegevens. 

U ligt op de buik op de behandeltafel en krijgt een bijtring tussen de kaken om de endoscoop en uw gebit te beschermen. Vervolgens dient de anesthesie medewerker de verdoving toe via een infuusnaaldje in uw hand of elleboog. De ERCP begint als u onder verdoving bent. 

Bij dit onderzoek kunt u geen begeleider meenemen.

Het onderzoek duurt gemiddeld 1 uur.

Na onderzoek

Na de ERCP gaat u naar de herstelkamer. De verpleegkundige observeert uw bloeddruk, hartfrequentie en het zuurstofgehalte minimaal 1 uur. Als het nodig is, krijgt u bij misselijkheid en/of pijn medicijnen.

Meestal wordt u na het onderzoek ter observatie opgenomen. Na het onderzoek gaat u vanuit de herstelkamer naar de afdeling. Daar bespreekt de arts met u de uitslag van het onderzoek.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziektenvia 036 868 86 16.