Fistelogram

Een fistelogram is een onderzoek waarbij een fistel (een soort puistje) met röntgenstralen in beeld wordt gebracht. Hierbij wordt contrastmiddel gebruikt. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding noodzakelijk voor een fistelogram.

Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s), omdat het onderzoek wordt gedaan onder röntgendoorlichting. Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn, tenzij er sprake is van een zwangerschap.

Onderzoek

De radioloog brengt een katheter aan in de fistel opening en spuit daar vervolgens contrastvloeistof in. Op het röntgentoestel wordt de loop van de contrastvloeistof gevolgd  en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Zodra de radioloog voldoende informatie heeft, wordt de katheter verwijderd en is het onderzoek klaar.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek, maakt een verslag en stuurt dit aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.