Fluorescentie angiografie (F.A.G.)

Fluorescentie angiografie is een onderzoek van de bloedvaten van het oog, waarbij we foto's van het netvlies maken met behulp van blauw flitslicht en een speciaal fototoestel.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Als de oogarts bij het onderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, kan een fluorescentie angiografie worden gedaan. Als de bloedvaten een afwijking vertonen, kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar. Schade aan de onderlaag van het netvlies, de retina pigment epitheel, of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten onder het netvlies kunnen op deze manier ook worden opgespoord.

Voorbereiding

Het onderzoek gebeurt op de polikliniek van de afdeling oogheelkunde. Uw oogarts geeft u speciale oogdruppels mee naar huis. Deze moet u 30 tot 60 minuten vóór uw afspraak in beide ogen druppelen zodat de pupillen vast wijd worden. Dit voorkomt lange wachttijden op de polikliniek.

Onderzoek

Een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) wordt in een ader in de arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en komt dus ook in het oog terecht.

De kleurstof verspreidt zich vrij snel na inspuiting in de bloedvaten van het oogvlies. Er worden meerdere foto's van het netvlies gemaakt.

Na onderzoek

Nadat de kleurstof is ingespoten kan uw huid enkele uren een gele kleur krijgen. Door de kleurstof bent u bovendien een dag extra gevoelig voor zonlicht. U kunt de dag van het onderzoek beter niet in de felle zon gaan zitten of de zonnebank gebruiken. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof in de urine uitscheiden, hierdoor zal uw urine tot 24 uur na inspuiting van de kleurstof een knalgele tot donker oranje kleur hebben.

U kunt misselijk worden van fluoresceine. Dit trekt meestal snel weer weg. Als de kleurstof tijdens de inspuiting uit het vat lekt, kan uw huid wat branderig aanvoelen en verkleuren. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.

Allergische reacties zijn zeldzaam. Wanneer ze optreden veroorzaken ze een roodheid en jeuk van de huid. U kunt bij een allergische reactie, afhankelijk van de ernst van de reactie, met tabletten of anti-allergie injecties worden behandeld. Als u bij een vorig fluorescentie angiografie onderzoek last heeft gehad van misselijkheid of een allergische reactie, of als u lijdt aan epilepsie of een schelpdieren allergie dan moet u dit van tevoren melden. Als u zwanger bent, adviseren wij u om het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.

Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het fotograferen een tijdje minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek. Wij raden u af om na het onderzoek zelf te rijden.

Als er bij u bloedonderzoek moet worden gedaan dan kan dat pas 24 uur nadat de foto's zijn genomen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.