Galwegdrainage (PTCD)

Een galwegdrainage (PTCD) is noodzakelijk als er een belemmering van de afvoer van de galvloeistof naar de dunne darm is geconstateerd. Dit geeft een gele kleur en/of jeuk omdat de gal zich in het bloed ophoopt. Om dit te behandelen wordt een dun hol slangetje (drain) ingebracht. Via deze drain kan de galvloeistof het lichaam verlaten. De galvloeistof wordt vervolgens opgevangen in een op de drain aangesloten opvangzak.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

PTCD staat voor percutane (via de huid) transhepatische (door de lever) cholangiografie (röntgenonderzoek van de galwegen) drainage. Kortweg een galwegdrainage. 

Het is mogelijk dat een aantal dagen na inbrengen de drain wordt vervangen voor een nieuwe. Dit gebeurt dan via dezelfde insteekopening. De nieuwe drain wordt meestal iets verder in het galwegsysteem gebracht of zelfs tot in de dunne darm geschoven.

Als het galwegsysteem door de drainage wat minder uitgezet is door de galvloeistoffen, kan uw behandelend arts in overleg met de uitvoerend radioloog besluiten een stent te plaatsen. Dit gebeurt dan in het vernauwde deel van de galwegen met het doel om dit kanaal open te houden. Dit gaat via dezelfde insteekopening. De drain kan dan na een paar dagen verwijderd worden.

Voorbereiding

  • Voor deze behandeling wordt u opgenomen in het ziekenhuis.
  • Het is belangrijk dat wij kort voor de behandeling weten wat de stollingsstatus van uw bloed is. Hiervoor zal bloed bij u afgenomen worden.
  • ​U moet 4 uur voorafgaand aan de behandeling nuchter zijn.
  • U krijgt een infuusnaald in uw arm aangebracht.
  • Zorg dat uw blaas zo leeg mogelijk is voordat u naar onze afdeling komt.

Belangrijk voor u om vooraf bij ons te melden

  • Het gebruik van bloedverdunnende middelen.
  • Een mogelijke zwangerschap of het geven van borstvoeding.
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudend contrastmiddel, jodium, medicijnen of pleisters.

Onderzoek

U komt op een smalle tafel te liggen. Het bovenste gedeelte van uw buik wordt gedesinfecteerd. Vervolgens wordt u toegedekt met een steriel laken. Met echografie worden uw galwegen afgebeeld en uw huid wordt verdoofd. Vervolgens wordt met behulp van echo en röntgendoorlichting een holle naald in de galwegen gebracht. Via een voerdraad wordt een slangetje (een drainagekatheter) ingebracht. Aan deze katheter komt een drainagezak te hangen. De katheter wordt vastgehecht en vastgeplakt op de huid. Eventueel kunnen er nu foto’s gemaakt worden van de galwegen.

Het is mogelijk dat wij u tijdens de behandeling medicatie toedienen, waardoor u wat slaperig wordt. De behandeling zal hierdoor voor u minder onaangenaam zijn.

De behandeling duurt gemiddeld 1,5 uur.

Na onderzoek

Na het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling. Het eerste uur na de PTCD-procedure mag u niet eten of drinken. Daarna mag u voorzichtig weer wat gaan eten. U kunt nog wat suf en slaperig zijn van de medicatie. De verpleegkundige zal een aantal controles bij u doen, zoals controle van bloeddruk, pols en ademhaling. De verpleegkundige zal u informeren over het verschonen van het verband en hoe u hier verder mee om kunt gaan. De gal in de opvangzak kan enige tijd wat bloederig zijn, dit gaat vanzelf over. 

Uw behandelend arts coördineert de verdere nazorg en bepaalt wanneer u voor de drainwissel of eventuele stentplaatsing terug moet komen en wanneer u naar huis kunt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.