Gewrichtspunctie

Bij dit onderzoek wordt met een naald wat vocht opgezogen uit het gezwollen gewricht.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vocht in een gewricht kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ontsteking, een bloeding of infectie. Door vocht uit uw gewricht te onderzoeken, kan duidelijk worden wat de oorzaak is van het probleem. De reumatoloog ziet door de microscoop of er ontstekingscellen en/of kristallen in het vocht zitten. Zo weet de arts bijvoorbeeld meteen of er sprake is van jicht. Soms wordt het vocht uit het gewricht naar het laboratorium gestuurd. De laborant onderzoekt of er bacteriën en ontstekingscellen in het vocht zitten.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Onderzoek

Bij een punctie van het gewricht prikt de reumatoloog of de verpleegkundig specialist met een naald in het gewricht. Via een spuit die aan de naald vastzit, wordt vocht uit uw gewricht gezogen. De reumatoloog of verpleegkundig specialist kan via dezelfde naald ook medicijnen in uw gewricht spuiten. Bijvoorbeeld een ontstekingsremmend medicijn.

Na onderzoek

Heeft u ook een medicijn in uw gewricht gekregen? Dan moet u mogelijk daarna rust houden. Overleg dit met de reumatoloog of specialistisch verpleegkundige. U mag na het onderzoek meteen weer naar huis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06.