Gynaecologisch onderzoek (inwendig en uitwendig)

Het gynaecologisch onderzoek kan bestaan uit een uitwendig en/of inwendig onderzoek. Bij uitwendig onderzoek voelt de gynaecoloog aan de buik en bekijkt de uitwendige geslachtsorganen. Bij het inwendig onderzoek bekijkt de gynaecoloog met een spreider (speculum of eendenbek) de vagina en de baarmoedermond en voelt inwendig aan de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Het onderzoek gaat makkelijker met een lege blaas. Ga daarom voor het onderzoek nog even naar toilet om te plassen. 
  • Het gynaecologisch onderzoek kan ook tijdens de menstruatie plaatsvinden.
  • Tijdens het onderzoek moet uw onderlichaam ontbloot worden. Houd hiermee rekening met uw kleding.

Onderzoek

De gynaecoloog stelt u voor het onderzoek een aantal vragen over uw klachten. Vervolgens bekijkt de arts of een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen nodig is. Voor het uitwendig en inwendig mag u uw onderkleding uitdoen en op de onderzoekstoel gaan zitten.

Uitwendig onderzoek

De gynaecoloog onderzoekt de uitwendige geslachtsorganen door uw schaamlippen te spreiden en te kijken naar de huid rond de vagina, de vorm en de ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. De arts let hierbij op de kleur, de beharing en of er eventuele zwellingen of afwijkingen te zien zijn.

Inwendig onderzoek

Bij het inwendig onderzoek brengt de gynaecoloog een spreider (speculum of eendenbek) naar binnen om de vagina en de baarmoedermond te kunnen zien. De spreider is voorverwarmd en de gynaecoloog legt uit wat u kunt doen zodat het inbrengen makkelijk gaat en geen pijn doet. De gynaecoloog beoordeelt de baarmoedermond en maakt als dat nodig is een uitstrijkje of neemt een kweek af. Vervolgens wordt de spreider weer uitgenomen.

Voor onderzoek van de inwendige geslachtsorganen brengt de gynaecoloog 1 of 2 vingers in uw vagina en voelt met de andere hand op uw buik. Dit heet vaginaal toucher en doet bijna nooit pijn. Hiermee beoordeelt de gynaecoloog de ligging en grootte van de baarmoeder en de eierstokken en onderzoekt bij klachten de pijnlijke plek.

Als het onderzoek klaar is, mag u zich weer aankleden.

Na onderzoek

  • Na het gynaecologisch onderzoek kan de arts besluiten een echo te (laten) maken.
  • De gynaecoloog bespreekt de uitslag van het onderzoek en wat de volgende stappen kunnen zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.