Implanteerbare hartritmemonitor (looprecorder)

Een implanteerbare hartritmemonitor is een apparaatje dat tijdelijk in het lichaam zit, net onder de huid, waarmee hartritmestoornissen opgespoord kunnen worden. Het registreert 24 uur per dag het hartritme.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een implanteerbare hartritmemonitor is ongeveer zo groot als een USB-stick. Het wordt ook wel Insertable Loop Recorder (ILR) of Inwendige Event Recorder (IER) genoemd.

Een implanteerbare hartritmemonitor bestaat uit 3 onderdelen:

  • het apparaatje dat in het lichaam wordt geplaatst (implantaat)
  • afstandsbediening waarmee de patiënt aangeeft dat hij op dat moment klachten heeft (activator)
  • computer waarmee de cardioloog het apparaat instelt en waarop hij later de hartfilmpjes uitleest

De implanteerbare hartritmemonitor registreert automatisch het hartritme, 24 uur per dag. Als het apparaat geen ritmestoornissen signaleert en de patiënt geen klachten aangeeft, worden de opnames automatisch uit het geheugen verwijderd. De cardioloog analyseert later de opgeslagen hartfilmpjes. 

Hoe lang dragen?

De arts kan vooraf niet vertellen hoe lang iemand de hartritmemonitor moet dragen. De gebruiksduur is maximaal 3 jaar, afhankelijk van de levensduur van de batterij. U moet regelmatig op controle om de registratie te bespreken. Als duidelijk is waar de klachten vandaan komen, bespreekt de cardioloog of er een behandeling nodig is. En ook wanneer de monitor weer wordt verwijderd.

Voorbereiding

Invloed van elektrische apparaten

Elektromagnetische velden van apparaten kunnen de werking van de hartritmemonitor tijdelijk beïnvloeden. De meeste huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap geven geen problemen. Als u een hartritmemonitor geïmplanteerd krijgt, ontvangt u tips en voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen, om de invloed van elektrische apparaten te beperken.

Onderzoek

De arts plaatst het apparaatje net onder de huid, meestal tussen het borstbeen en de linkerschouder. De ingreep gebeurt onder een plaatselijke verdoving en duurt 15 tot 30 minuten. Als u erg opziet tegen de ingreep kunt u eventueel een rustgevend medicijn krijgen.

De implantatie van een hartritmemonitor is een eenvoudige ingreep met weinig risico's. De kans op een nabloeding of infectie is klein. 

Na onderzoek

Na de implantatie blijft u meestal nog een paar uur op de verpleegafdeling. U mag niet zelf naar huis rijden, zorg er daarom voor dat iemand u naar huis brengt. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.