Kijkonderzoek slokdarm en maag (gastroscopie)

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Bij dit onderzoek kan de arts eventuele afwijkingen opsporen. Het onderzoek gebeurt met een bestuurbare slang (de gastroscoop) die via de keelholte naar binnengaat. De gastroscoop is soepel en buigzaam en ongeveer 1 cm dik. Soms neemt de arts hierbij ook weefselhapjes (biopt).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Hierover krijgt u uitleg van uw arts.
  • Overleg met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hier voor het onderzoek soms tijdelijk mee te stoppen.
  • Geef aan of u een eventuele allergie voor medicatie, hartafwijking, longziekte, diabetes, hoge bloeddruk of andere aandoening heeft.
  • Geef aan als u eerder een (darm)operatie heeft gehad.
  • Geef aan als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Draag gemakkelijk zittende kleding en gebruik voor het onderzoek geen lippenstift.

Onderzoek

Vooraf krijgt u een polsbandje met uw gegevens. De assistent brengt u naar de onderzoekskamer en vraagt u om eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op de onderzoekstafel. De assistent plaatst een ring tussen uw kaken om zo de gastroscoop en uw tanden te beschermen. De arts brengt de gastroscoop door de ring in uw keel en vraagt u te slikken. Daarbij helpt de arts om de slang in uw slokdarm te brengen. Dit gaat het beste als u zich zo goed mogelijk ontspant. Vervolgens schuift de arts de slang verder naar binnen.

Tijdens het onderzoek wordt via de gastroscoop lucht naar binnen geblazen, zodat de arts de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm goed kan bekijken. Soms neemt de arts tijdens de gastroscopie een stukje weefsel weg voor verder onderzoek (biopsie). Dit is niet pijnlijk. Het stukje weefsel gaat voor verder onderzoek naar het laboratorium.

Tijdens het hele onderzoek heeft u altijd voldoende ruimte in uw keel om normaal te kunnen ademen. Probeer zo rustig mogelijk door te ademen, dan heeft u het minst last van het onderzoek.

De voorbereiding duurt 5 tot 10 minuten. Het onderzoek zelf duurt ook ongeveer 5 tot 10 minuten.

Bij dit onderzoek kunt u geen begeleider meenemen.

Pijnstilling of sedatie (roesje)

De pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens het onderzoek kunt ontspannen, dan is het onderzoek vaak minder pijnlijk. Als u wilt kunt u wel een sedatie (roesje) krijgen, waardoor u slaperig wordt en minder van de operatie merkt. Een sedatie is geen narcose. Bij sedatie krijgt u vooraf een infuus (dun plastic slangetje) in een bloedvat op de hand of arm, om het slaapmiddel toe te dienen. U kunt ook een keelverdoving krijgen.

Na onderzoek

  • Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek en het eventuele biopt met u. Soms krijgt u een voorlopige uitslag op papier. Uw arts bespreekt ook de eventuele behandeling met u.
  • Als er een biopt is gedaan of een poliep is verwijderd, zijn soms extra controles nodig en blijft u wat langer ter observatie in het ziekenhuis. Anders kunt u na het onderzoek in principe gewoon weer naar huis. U kunt het beste iemand vragen u naar huis te brengen, vooral als u sedatie of pijnstilling heeft gehad. 
  • Na het onderzoek is uw keel waarschijnlijk wat gevoelig. Dit gevoel gaat vrij snel weer weg.
  • Doe op de dag van het onderzoek verder rustig aan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.