Longbiopt transthoracaal

Als er een afwijking in de longen is gevonden, neemt de arts een stukje weefsel af om dit te bekijken. Er zal van buitenaf door de huid, via de ruimte tussen twee ribben, in de afwijking in de borstkasholte worden geprikt. Dit heet een longbiopt transthoracaal.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Het onderzoek gebeurt op de behandelkamer van de afdeling Longziekten. U kunt van tevoren gewoon eten en drinken.  

Onderzoek

U ligt op een onderzoeksbank en afhankelijk van de plaats waar geprikt moet worden, ligt u op de rug of op de buik. Eerst wordt door de longarts met een echografie-apparaat de plaats bepaald waar geprikt zal worden. U krijgt dan een plaatselijke verdoving die direct werkt. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan een branderig gevoel onder de huid geven. 

Daarna wordt een klein sneetje in de huid gemaakt; u zult alleen voelen dat de longarts bezig is, het doet geen pijn. Hierna wordt de biopsienaald ingebracht om de stukjes weefsel af te nemen. Het duurt meestal een minuut of 5. De biopsienaald wordt vervolgens verwijderd en met het echografie-apparaat wordt er gekeken of er geen klaplong is opgetreden. Het kan zijn dat u bloed ophoest tijdens of kort na het afnemen van de stukjes weefsel. Bijna altijd is dit een kleine hoeveelheid en kan geen kwaad.

In sommige gevallen komt het voor dat u pijn op de borstkas krijgt tijdens of kort na het afnemen van de stukjes weefsel. Dit kan een klaplong (pneumothorax) zijn, dat wordt met een longfoto duidelijk. De longarts die de biopten bij u gedaan heeft legt u dan uit of er verdere behandeling nodig is.

Na onderzoek

U gaat na het onderzoek nog enkele uren ter observatie naar de afdeling. Als er geen bijzonderheden zijn en er geen klaplong optreedt, mag u naar huis.

De uitslag van het onderzoek is na vijf werkdagen bekend. U krijgt een afspraak op het spreekuur van uw longarts om de uitslag te bespreken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04