Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst waarmee eventuele afwijkingen in de borst opgespoord kunnen worden. Dit onderzoek wordt bij mannen en vrouwen gedaan. Op de beelden van de mammografie kan de radioloog al kleine veranderingen in het weefsel van uw borst zien. Soms ook als ze nog niet voelbaar zijn. Vaak wordt de mammografie met aanvullend onderzoek gedaan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Graag van tevoren baden of douchen. U mag geen deodorant en geen bodylotion gebruiken.

Wij raden u aan een voor u vertrouwd iemand mee te vragen. Deze kan tijdens het onderzoek op u wachten in de wachtkamer.

Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houd hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

  • Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap maken we liever geen röntgenfoto's.
  • Als u pas zwanger bent geweest of borstvoeding geeft dan is de mammografie moeilijker te beoordelen. De mogelijkheid bestaat dat het onderzoek wordt uitgesteld. Na overleg met de behandelend arts en de radioloog kan dan in eerste instantie een echografie gemaakt worden.

Onderzoek

Er worden van beide borsten 2 foto’s gemaakt, 1 foto van boven naar beneden en 1 schuine opname. De borst wordt hiervoor op een plaat gelegd. Met een plastic plaat wordt de borst gecomprimeerd (aangedrukt). Dit aandrukken kan onaangenaam of soms pijnlijk zijn. Het comprimeren kan geen kwaad, ook niet bij knobbeltjes of borstprothesen.

Het comprimeren is belangrijk om een aantal redenen:

  • Het klierweefsel wordt uit elkaar gedrukt waardoor kleine afwijkingen beter zichtbaar worden. HIerdoor is minder stralendosis nodig.
  • Er is een kleinere kans op onscherpte. Door meer gelijkmatige dikte van de borst wordt de kwaliteit van de foto’s beter.

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

De mammografie duurt ongeveer 20 minuten. Als er aanvullend onderzoek nodig is, houdt u dan rekening met een totale onderzoeksduur van ongeveer 60 minuten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt direct of de gemaakte opnames voldoende zijn. Soms zijn er nog aanvullende opnames van één of beide borsten nodig. Bij een aantal onderzoeken is een aanvullend echografieonderzoek van de borsten noodzakelijk. Dit wordt indien mogelijk altijd aansluitend aan de mammografie gedaan. Als u jonger bent dan 30 jaar, kan soms worden volstaan met een echografisch onderzoek van de borsten.

In de meeste gevallen geeft het onderzoek voldoende informatie en kunt u weer naar huis. In een aantal gevallen is verder onderzoek nodig. De radioloog verwijst u dan naar de verpleegkundig specialist van het Oncologisch centrum. Zij bespreken met u wat de klachten zijn, doen lichamelijk onderzoek en lichten de resultaten van de onderzoeken toe. Zij stellen - in overleg met de radioloog - vervolgonderzoek voor.

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de uitslag zo snel mogelijk door aan uw behandelend arts (huisarts of specialist).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.