Marcaïnisatie

Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij de arts een injectie met verdovende vloeistof (marcaïne) in het heupgewricht geeft. Hierdoor is de pijn in de heup beter te onderscheiden van andere aandoeningen die in de buurt van de heup tot klachten kunnen leiden. De stoffen hebben geen bijwerkingen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Medicijnen

U mag chronische pijnstillers, zoals paracetamol en NSAID’s gewoon blijven gebruiken. Gebruikt u hiernaast nog andere pijnstillers dan is het beter om daarmee te stoppen. Het onderzoek is bedoeld om duidelijkheid te krijgen over waar de pijn vandaan komt. 

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners, dan is het meestal beter om hier mee te stoppen voor het onderzoek. Het gebruik hiervan kan een verhoogd risico geven op een bloeding tijdens of na de ingreep. Soms is stoppen met bloedverdunners geen optie. Overleg daarom altijd met uw arts wat in uw geval het beste is.

Geen sieraden, nagellak en/of make-up

Omdat het onderzoek in een steriele ruimte plaatsvindt mag u geen sieraden, nagellak en/of make-up dragen. Omdat de specialist uw heup goed moet kunnen schoonmaken moet u uw ondergoed uit doen. U krijgt bedekkende operatiekleding aan.

Onderzoek

U gaat op de onderzoekstafel liggen. De arts desinfecteert uw huid en brengt met een röntgenapparaat de injectienaald in uw heup. Als er vocht aanwezig is wordt dit opgezogen voor eventueel aanvullend onderzoek. Om er zeker van te zijn dat de injectienaald het heupgewricht heeft bereikt, spuit de arts een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in uw gewricht. Daarna spuit de arts via dezelfde naald een verdovende en eventueel ontstekingsremmende vloeistof in.

Het onderzoek duur ongeveer 30 minuten.

Na onderzoek

Na afloop van het onderzoek wordt u door de operatieassistent teruggebracht naar de verpleegkundige. Daar mag u zich weer omkleden. De arts geeft u een pijnscore-formulier mee waarop u kunt aangeven hoeveel pijn u ervaart in rust en bij lopen. Deze pijnscores noteert u 1 uur, 1 dag, 1 week en 1 maand na de injectie.

Vervoer naar huis

Wij raden u aan iemand mee te brengen die u naar huis kan brengen. Ook is het goed om met een rolstoel naar de hoofduitgang te gaan. Dit omdat het gevoel in uw heup tijdelijk veranderd kan zijn. Uw begeleider kan de rolstoel bij de hoofdingang meenemen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.