Mictiecystogram (MCG)

Een mictiecystogram is een diagnostisch onderzoek van de blaas. Hiervoor wordt de blaas via een katheter gevuld met contrastvloeistof. Waarna tijdens het plassen de blaas met röntgenfoto’s in beeld wordt gebracht.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Uw blaas moet leeg zijn als het onderzoek begint.
  • Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s), omdat het onderzoek wordt gedaan onder röntgendoorlichting. Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn, tenzij er sprake is van een zwangerschap.

Onderzoek

Om de blaas zichtbaar te maken op de röntgenfoto’s wordt deze gevuld met contrastmiddel. Daarom zal de radioloog een katheter in de blaas aanbrengen. Via deze katheter wordt het contrastvloeistof toegediend. Als de blaas goed gevuld is en u aangeeft dat u aandrang heeft om te plassen, wordt de katheter verwijderd.

Tijdens het plassen worden er röntgenfoto’s gemaakt. Als de arts voldoende informatie heeft, is het onderzoek klaar. De duur van het onderzoek varieert per patiënt.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. De radioloog maakt een verslag en stuurt dit aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Uw behandelend arts of huisarts bespreekt de uitslag met u.

Na onderzoek

Er is geen nazorg nodig bij een mictiecystogram.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.