Mictiecystogram voor kinderen

Een mictiecystogram is een onderzoek van de blaas en urinewegen. Hiervoor wordt de blaas via een katheter gevuld met contrastvloeistof. Tijdens het plassen worden de blaas en urinewegen met röntgenfoto’s in beeld gebracht. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Röntgenstralen zijn stralen die door het menselijk lichaam heen gaan. De blaas en urinewegen zijn op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar. Bij deze organen is het nodig om een contrastmiddel te gebruiken, zodat de vorm van de blaas en urinewegen zichtbaar wordt en eventuele afwijkingen hiervan te zien zijn. De contrastvloeistof wordt via een katheter door de plasbuis in de blaas gebracht.

Is het onderzoek pijnlijk?

Door het inbrengen van de katheter kan het kwetsbare slijmvlies een beetje geïrriteerd raken. Hierdoor kan de plasbuis wat gevoelig zijn. Dit trekt vanzelf weer weg. Het eerste plasje kan wat pijnlijk zijn. Angst en spanning verhogen de pijn. Als ouder of verzorger kunt u daarop inspelen door het kind gerust te stellen en het kind af te leiden met bijvoorbeeld een speeltje.

Voorbereiding

Van de kinderarts heeft u een recept meegekregen voor een tweedaagse antibiotica kuur. Als uw kind een zogenaamde ‘onderhoud antibiotica’ gebruikt, moet u de dag van en de dag na het onderzoek zowel in de ochtend als in de avond de afgesproken hoeveelheid geven.

Dit onderzoek geeft doorgaans geen bijwerkingen. Geef wel van tevoren aan of uw kind overgevoelig is voor jodium of bijvoorbeeld medicijnen.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

  • Omdat tijdens het onderzoek een contrastmiddel wordt gebruikt dat jodium bevat, wil de arts vóór het onderzoek weten of uw kind overgevoelig is voor jodium.

Onderzoek

U kunt zich met uw kind melden op de afgesproken dag en tijd op de afdeling Kindergeneeskunde. Als ouder of verzorger mag tijdens het onderzoek en verblijf bij uw kind blijven. De pedagogisch medewerkster zal uw kind met verschillende voorbeeldmaterialen uitleg geven over het onderzoek.

Vervolgens zal de kinderverpleegkundige/kinderarts/arts-assistent een katheter bij uw kind inbrengen. Tijdens het inbrengen is het belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk blijft liggen. Het inbrengen van een katheter is even gevoelig. Het duurt echter maar kort en gebeurt met wat gelei. Uw kind kan een gevoel van aandrang hebben om te plassen. Dit is normaal en komt door de katheter, die in de blaas ligt.

De pedagogisch medewerkster of kinderverpleegundige brengt u vervolgens naar de afdeling Radiologie (röntgenkamer). Eén van de ouders of verzorgers krijgt een loodschort aan, ter bescherming van de röntgenstraling. Als u zwanger bent, kunt u niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Dit ter bescherming van het ongeboren kind.

Aan de katheter wordt nu een zakje met contrastvloeistof vastgemaakt. De vloeistof loopt nu langzaam de blaas in. Tijdens het vullen van de blaas worden foto’s gemaakt. Uw kind krijgt met een volle blaas het gevoel nodig te moeten plassen. Belangrijk is dat uw kind de plas nog even probeert op te houden. Nadat de arts het aangeeft mag uw kind proberen op de onderzoekstafel te plassen. Tijdens het plassen wordt nog een aantal foto’s gemaakt.

Na het maken van de foto’s kan de katheter weer uit. Hierna is het onderzoek klaar. Het hele onderzoek duurt ongeveer een half uur. Maar soms kan het uitlopen als het plassen niet meteen lukt.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

Er wordt met u een belafspraak gemaakt voor 2 weken na het onderzoek. Tijdens de belafspraak bespreekt uw behandelend kinderarts met u de uitslag van het onderzoek. De Kinderkliniek zal u deze afspraak schriftelijk toesturen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.