MRI algemeen

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Dit is een techniek om delen van het lichaam af te beelden met behulp van een sterke magneet. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Met MRI komen bepaalde delen van het lichaam - zoals pezen, spieren, hersenweefsel, tussenwervelschijven en bloedvaten - beter in beeld dan met andere onderzoeken. Het onderzoek is veilig en pijnloos.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De sterke magneet van het MRI apparaat trekt metalen voorwerpen aan wat voor problemen kan zorgen. Ook kunnen bepaalde voorwerpen de scan ontregelen. Deze mogen daarom niet in de buurt van de sterke magneet komen.

Inwendige voorwerpen

Het sterke magneetveld kan de werking van een pacemaker of ingebracht pompje ontregelen. Vaatclips in het hoofd kunnen tijdens het onderzoek gaan draaien en zo de hersenen beschadigen. Metaalsplinters in de oogkas (bijvoorbeeld bij metaalbewerkers) kunnen bewegen en dan het oog beschadigen.

U kunt in ieder geval niet zonder overleg een MRI onderzoek ondergaan als de volgende voorwerpen zich in uw lichaam bevinden:

  • een pacemaker;
  • een pompje;
  • vaatclips in het hoofd;
  • metaalsplinters in de oogkas.

Neem in deze gevallen voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie of uw behandelend arts om te overleggen. Soms kan het MRI onderzoek hierdoor niet doorgaan. Soms is er meer informatie nodig om het onderzoek uit te kunnen voeren.

Mensen met de volgende voorwerpen in het lichaam kunnen meestal wel een MRI onderzoek ondergaan:

  • metalen plaat of prothese in bekken, armen of benen;
  • vaatclips, die bij een buikoperatie zijn gebruikt;
  • spalk (tanden).

Toch is het goed dit tegen de laborant te zeggen omdat deze voorwerpen storingen in het beeld kunnen veroorzaken.

Deze bovenstaande opsomming is onvolledig. Daarom is het belangrijk dat u de laborant vertelt of u ooit bent geopereerd en zo ja, waarvoor. Lees daarom voordat u een afspraak maakt voor een MRI scan het screeningsformulier MRI goed door en vul deze zorgvuldig in samen met uw arts.

Persoonlijke spullen

Elektronische of metalen spullen mogen niet mee in de onderzoekskamer. Laat deze spullen zoveel mogelijk thuis en let op ritsen en andere metalen onderdelen aan kleding. Als u ze niet kunt thuislaten, laat de spullen dan achter in het afsluitbare kleedhokje. 

Voorbereiding

Claustrofobie

U ligt tijdens het maken van de foto's in een 1,8 meter lange koker. Deze koker is aan beide kanten open. Afhankelijk van het te scannen gebied wordt u eerst met uw hoofd of met uw voeten in de koker geschoven. Het lichaamsdeel dat wordt gescand komt in het midden van de koker. Als u last heeft van claustrofobie (angst in kleine ruimtes) kunt u hier last van krijgen tijdens het onderzoek. Als u verwacht dat u hier last van krijgt, overleg dan van te voren met uw behandelend arts.

Muziek-cd meenemen

De MRI maakt tijdens het maken van de foto’s een snel kloppend geluid net als een boormachine. Eventueel kunt u uw eigen muziek op cd meenemen om naar te luisteren als afleiding.

Onderzoek

Voordat de laborant u naar de onderzoekskamer brengt, vraagt deze of u metalen of magnetische voorwerpen meeheeft. U kunt zich omkleden in een kleedkamer die op slot kan. Hier kunt u uw persoonlijke spullen die niet mee kunnen in de scan veilig achterlaten. Na een laatste controle op metalen voorwerpen komt u in de MRI ruimte. U gaat liggen op de onderzoekstafel. Zorg dat u zo gemakkelijk mogelijk ligt, want het onderzoek duurt eventjes en u moet de hele tijd in dezelfde houding blijven liggen. Als u beweegt tijdens het onderzoek worden de foto's onscherp.

U krijgt een koptelefoon of oordopjes met eventueel muziek om het geluid van de MRI te dempen. U krijgt een balletje in uw hand. Dit is een noodbel waar u in kunt knijpen als u de laborant wilt roepen. In de MRI zit een microfoon en een luidspreker. De laborant houdt u via een raam en via een televisiescherm in de gaten.

Als u er klaar voor bent, wordt u in de koker van de MRI geschoven en start de scan.

Duur van het onderzoek

Een volledig onderzoek bestaat uit meerdere fotoseries. Afhankelijk van de vraagstelling duurt een MRI onderzoek tussen de 20 minuten en 1,5 uur.

Contrastmiddel

Bij sommige onderzoeken is het nodig om contrastmiddel te gebruiken. Dit maakt het verschil tussen bepaalde weefsels beter zichtbaar. Het contrastmiddel wordt dan ingebracht met een injectie. Deze injectie is vergelijkbaar met bloedafname met een dunne naald. Van het inspuiten zelf, merkt u verder niets.

Na onderzoek

Na de MRI scan beoordeelt de radioloog de foto’s en maakt een verslag voor uw behandelend arts, die de uitslag met u bespreekt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.