MRI van de borsten (in Amsterdam UMC)

MRI maakt gebruik van een sterke magneet in combinatie met radiogolven om foto’s van het borstweefsel te maken. Voor dit onderzoek moet u op uw buik liggen, met de borsten in een speciaal meetapparaat. Het onderzoek gebeurt in het Amsterdam UMC.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het apparaat maakt een hard, kloppend geluid. Het onderzoek doet geen pijn.

Onderzoek

De MRI bestaat uit een tunnel van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 cm. Om de tunnel zitten een zeer sterke magneet en radiozenders. Van de sterke radiogolven en het magneetveld merkt u niets. De tunnel is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Uw bovenlichaam komt in het midden van de tunnel, u ligt er dus bijna helemaal in. U kunt via een microfoon met de radiodiagnostisch laborant praten. De laborant kan u zien via een televisiecamera.

Een MRI van de borsten wordt meestal uitgevoerd met contrastvloeistof, om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten weefsels. U krijgt eerst een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u het contrastmiddel ingespoten. U merkt meestal weinig van de contrastvloeistof. Het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt. Uw bovenlichaam moet geheel ontbloot zijn, maar u wordt zoveel mogelijk toegedekt.

Tijdens het onderzoek krijgt u een rubberen balletje in uw hand. Dit is de alarmbel, waarmee u zonder te roepen de laborant kunt waarschuwen door erin te knijpen. De laborant legt uit wanneer u de alarmbel kunt gebruiken.

Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De opnamen kunnen mislukken als u beweegt.

U krijgt oordopjes tegen het geluid van de MRI. Helaas is het niet mogelijk om tijdens het onderzoek naar muziek te luisteren.

Het onderzoek duurt een half uur.

Na onderzoek

Na afloop van het onderzoek wordt het infuus verwijderd en kunt u naar huis. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts als u voor controle komt of als u een belafspraak heeft. Dit is meestal 1 week na het onderzoek.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16 of met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.