MRI van de prostaat

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Dit is een techniek om delen van het lichaam af te beelden met behulp van een sterke magneet. Een MRI-onderzoek van de prostaat brengt de prostaat in beeld met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met deze MRI kan de arts afwijkingen in de prostaat onderzoeken. Het onderzoek is veilig en pijnloos.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De sterke magneet van het MRI apparaat trekt metalen voorwerpen aan wat voor problemen kan zorgen. Ook kunnen bepaalde voorwerpen de scan ontregelen. Deze mogen daarom niet in de buurt van de sterke magneet komen.

Inwendige voorwerpen

Het sterke magneetveld kan de werking van een pacemaker of ingebracht pompje ontregelen. Vaatclips in het hoofd kunnen tijdens het onderzoek gaan draaien en zo de hersenen beschadigen. Metaalsplinters in de oogkas (bijvoorbeeld bij metaalbewerkers) kunnen bewegen en dan het oog beschadigen.

U kunt in ieder geval niet zonder overleg een MRI onderzoek ondergaan als de volgende voorwerpen zich in uw lichaam bevinden:

 • een pacemaker;
 • een pompje;
 • vaatclips in het hoofd;
 • metaalsplinters in de oogkas.

Neem in deze gevallen voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie of uw behandelend arts om te overleggen. Het kan zijn dat het MRI onderzoek hierdoor niet door kan gaan. Soms is er meer informatie nodig om het onderzoek uit te kunnen voeren.

Mensen met de volgende voorwerpen in het lichaam kunnen meestal wel een MRI onderzoek ondergaan:

 • metalen plaat of prothese in bekken, armen of benen;
 • vaatclips, die bij een buikoperatie zijn gebruikt;
 • spalk (tanden).

Toch is het goed dit tegen de laborant te zeggen omdat deze voorwerpen storingen in het beeld kunnen veroorzaken.

Deze bovenstaande opsomming is niet volledig. Daarom is het belangrijk dat u de laborant vertelt of u ooit bent geopereerd en zo ja, waarvoor.

Voorbereiding

 • Omdat een MRI werkt met een heel sterk magneetveld hoort u van uw arts waar u rekening mee moet houden met bijvoorbeeld kleding, make-up en voorwerpen die u bij u draagt.
 • U mag dit onderzoek niet krijgen als korter dan 3 weken geleden een prostaatbiopt bij u is afgenomen.
 • U mag 3 dagen voor het onderzoek geen geslachtsgemeenschap of zaadlozing hebben omdat dit het onderzoek verstoort.
 • Geef het aan als u angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie). U kunt eventueel een keer proef liggen of een kalmerend medicijn krijgen.
 • U mag gewoon eten. drinken en uw medicijnen innemen. 
 • Geef het aan als u oogdruppels tegen een verhoogde oogdruk (glaucoom) gebruikt.
 • Geef het aan als u moeite heeft met plassen.

Onderzoek

Voordat de laborant u naar de onderzoekskamer brengt, vraagt deze of u metalen of magnetische voorwerpen meeheeft. Elektronische of metalen spullen mogen niet mee in de onderzoekskamer. U kunt zich omkleden in een kleedkamer die op slot kan. Hier kunt u uw persoonlijke spullen die niet mee kunnen in de scan veilig achterlaten.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw blaas zo leeg mogelijk is. Daarom vragen wij u om van tevoren nog naar het toilet te gaan. Er is een toilet aanwezig in de kleedkamer.

Vervolgens zal er een infuus gegeven worden in de arm. Bij de MRI van de prostaat is het namelijk ook noodzakelijk om u contrastvloeistof via het bloed toe te dienen. Van het inspuiten van deze contrastvloeistof voelt u niets. Soms is het noodzakelijk om u nog een middel te geven dat de darm rustig maakt (Buscopan ®). Bij het afbeelden van de prostaat kunnen we namelijk last hebben van de beweging van de darm.

Na een laatste controle op metalen voorwerpen komt u in de MRI ruimte. U gaat liggen op de onderzoekstafel. Zorg dat u zo gemakkelijk mogelijk ligt, want het onderzoek duurt eventjes en u moet de hele tijd in dezelfde houding blijven liggen. Als u beweegt tijdens het onderzoek worden de foto's onscherp.

U krijgt een koptelefoon of oordopjes met eventueel muziek om het geluid van de MRI te dempen. U krijgt een balletje in uw hand. Dit is een noodbel waar u in kunt knijpen als u de laborant wilt roepen. In de MRI zit een microfoon en een luidspreker. De laborant houdt u via een raam en via een televisiescherm in de gaten.

Als u er klaar voor bent, wordt u in de koker van de MRI geschoven en start de scan.

Na onderzoek

 • Na het onderzoek mag u naar huis. Als u een kalmerend medicijn heeft gekregen of wazig ziet door de Buscopan, mag u niet zelf naar huis rijden.
 • De radioloog geeft de uitslag door aan uw behandelend arts die de uitslag met u bespreekt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.