MRI van de prostaat

Een MRI-onderzoek van de prostaat brengt de prostaat in beeld met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met deze MRI kan de arts afwijkingen in de prostaat onderzoeken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Omdat een MRI werkt met een heel sterk magneetveld hoort u van uw arts waar u rekening mee moet houden met bijvoorbeeld kleding, make-up en voorwerpen die u bij u draagt.
  • U mag dit onderzoek niet krijgen als korter dan 3 weken geleden een prostaatbiopt bij u is afgenomen.
  • U mag 3 dagen voor het onderzoek geen geslachtsgemeenschap of zaadlozing hebben omdat dit het onderzoek verstoort.
  • Geef aan als u angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie). U kunt eventueel een keer proef liggen of een kalmerend medicijn krijgen.
  • Voor het onderzoek krijgt u via een infuus een medicijn (Buscopan). Dit zorgt ervoor dat uw darmen rust worden. Hierdoor kunt u wazig gaan zien.

Onderzoek

U ligt tijdens het maken van de foto’s op een smalle tafel in een 1,8 meter lange koker. Deze koker is aan beide kanten open. Het lichaamsdeel dat wordt gescand komt in het midden van de koker. Het onderzoek is pijnloos. U moet tijdens de MRI goed stillen omdat anders de opnamen mislukken.

Meestal bent u alleen in de onderzoeksruimte. De laboranten bedienen de MRI vanuit een ruimte naast de onderzoekkamer en houden u door een raam en televisiescherm in de gaten. U krijgt een balletje in uw hand. Dit is een noodbel waar u in kunt knijpen als u de laborant wilt roepen. In de MRI zit een microfoon en een luidspreker.

De MRI maakt tijdens het maken van de foto’s een snel kloppend geluid net als een boormachine. Hiervoor krijgt u gehoorbescherming. Eventueel kunt u uw eigen muziek op cd meenemen om naar te luisteren.

De laborant maakt meerdere opnamen van uw prostaat. Elke opname laat een dwarsdoorsnede van de prostaat zien.

Het onderzoek duurt 40 minuten.

Na onderzoek

  • Na het onderzoek mag u naar huis. Als u een kalmerend medicijn heeft gekregen of wazig ziet door de Buscopan, mag u niet zelf naar huis rijden.
  • Na het onderzoek beoordeelt de radioloog of het onderzoek voldoende informatie heeft gegeven. Soms is het nodig de MRI te herhalen met een contrastvloeistof. Hiervoor krijgt u een nieuwe afspraak.
  • De radioloog geeft de uitslag door aan uw behandelend arts die de uitslag met u bespreekt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18. ​U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.