Neostigmine test

De neostigmine test kan de aandoening myasthenia gravis aantonen. Het onderzoek bestaat uit 2 injecties, waarvan 1 de stof neostigmine bevat. Deze stof remt het enzym dat acetylcholine afbreekt. Als na deze injectie de spierkracht verbetert, kan dat duiden op myasthenia gravis.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Onderzoek

Voor het onderzoek vraagt de assistent u enkele oefeningen te doen om te kijken van welke symptomen u op dat moment last hebt.

Bij het onderzoek zelf krijgt u 2 injecties. De eerste injectie krijgt u onder de huid van de onderarm en deze beperkt de eventuele bijwerkingen van de tweede injectie.

Na 5 tot 10 minuten krijgt u de tweede injectie in de spieren van de bovenarm of een bil. Deze injectie bevat de stof neostigmine. Deze stof remt het enzym dat acetylcholine afbreekt. Acetylcholine is de stof die ervoor zorgt dat de spier samentrekt na een prikkel vanuit de zenuwen.

Als uw spierkracht ongeveer 5 minuten na het krijgen van de tweede injectie verbetert, kan dit betekenen dat uw klachten komen door myasthenia gravis. Daarom herhaalt u de oefeningen die u voor het onderzoek deed nog een keer. Zodat de arts kan kijken of u de oefeningen beter volhoudt.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na onderzoek

Het effect van de injectie houdt ongeveer een uur aan. Als uw klachten verbeterden na de injectie, voelt u dat de klachten na een uur weer geleidelijk terugkomen.

Als u na de test geen last heeft van bijwerkingen, kunt u naar huis. U kunt beter niet zelf naar huis rijden, zorg er daarom voor dat iemand u naar huis rijdt. 

Uw arts zal de uitslag van het onderzoek en de vervolgbehandeling met u bespreken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.