Nierscan (renogram)

Met een nierscan kan de doorbloeding en werking van de nieren worden beoordeeld. Het laat ook de afvoer van urine naar de blaas zien. Het onderzoek gebeurt bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Amsterdam UMC.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Als u in de week voor het onderzoek al een keer röntgencontrastmiddel toegediend heeft gekregen, kunt u de nierscan niet krijgen. 
  • U mag dit onderzoek niet krijgen als u zwanger bent. Meldt dit daarom altijd aan de afdeling. En geef ook aan als uw borstvoeding geeft. 
  • Laat metalen voorwerpen en sieraden voor zover dat kan thuis.

Onderzoek

Voor het onderzoek krijgt u 2 bekers water te drinken. U krijgt een infuus en een plasmiddel om de urineproductie te stimuleren. In de tijd dat het medicijn inwerkt, krijgt u nog 2 bekers water te drinken. U mag tussendoor naar de wc. Vlak voor het onderzoek begint, moet u goed uitplassen. 

Bij het onderzoek ligt u op een bed. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof toegediend waarna direct een serie foto’s wordt gemaakt. Hierbij moet u stil blijven liggen. Soms krijgt u tijdens het onderzoek weer een plasmiddel toegediend. 

Het onderzoek duurt in totaal 1,5 uur.

Na onderzoek

U zult de hele dag wat vaker naar het toilet moeten.

De nucleaire geneeskundige maakt een verslag van het onderzoek voor uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt deze uitslag met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.