OCT-scan (netvlies-scan)

Met een OCT maken we een scan (soms in combinatie met een foto) van de inwendige structuren van het oog. Het gaat om een dwarsdoorsnede van (een gedeelte van) het oog. Een TOA (technisch oogheelkundig assistent) of optometrist voert het onderzoek uit en de oogarts of optometrist bespreekt de uitslag met u. Soms wordt dit onderzoek gecombineerd met een FAG (fluorescentieangiografie) of een gezichtsveldonderzoek.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De OCT-scan wordt gemaakt als onderdeel van uw controle. Ter voorbereiding van het onderzoek kan uw zorgverlener uw ogen druppelen met pupil verwijdende druppels. U ziet hierdoor een paar uur wazig en uw ogen kunnen lichtgevoelig zijn. Het is dan ook niet verstandig om na afloop auto te rijden.

Onderzoek

Het oogonderzoek neemt ongeveer 5-10 minuten in beslag. U zit tijdens het onderzoek met uw kin in een kinsteun en met het hoofd tegen een band. De verdere instructies volgen bij het maken van de foto. U kunt tijdelijk wat verblind zijn door de felheid van het licht, het onderzoek is verder pijnloos.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.