Onderzoek door een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het bewegen van de mens. Als een patiënt problemen heeft met bewegen tijdens een ziekenhuisopname, komt er een fysiotherapeut aan bed. De fysiotherapeut doet vervolgens onderzoek om te kijken hoe de patiënt het beste geholpen kan worden met bewegen of revalideren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De problemen in het bewegen kunnen zich voordoen in de spieren, botten of gewrichten. Problemen met bewegen kunnen worden veroorzaakt door afwijkingen in het zenuwstelstel, het hart en/of de longen. De problemen kunnen ook ontstaan zijn door een ongeluk of door een blessure. Ook grote operaties zoals bijvoorbeeld het krijgen van een nieuwe knie kunnen het bewegen lastig of anders maken.

Onderzoek

Lichamelijk onderzoek

Een fysiotherapeut voert een lichamelijk onderzoek uit. Tijdens een lichamelijk onderzoek wordt er gekeken naar hoe mobiel u nog bent. Dit betekent dat er wordt gekeken naar hoe goed u zich nog kunt bewegen en hoe goed uw conditie is. Ook wordt er gekeken naar hoeveel kracht u nog heeft met behulp van een krachttest. 

Als u een bepaalde aandoening heeft kan het zo zijn dat er naast het gewone lichamelijke onderzoek ook nog specifieke testen worden uitgevoerd. Zo kan er bijvoorbeeld een wandeltest worden uitgevoerd als u last heeft van etalagebenen. Ook kan de fysiotherapeut onderzoek doen naar uw ademhalingstechniek als u bijvoorbeeld last heeft van kortademigheid als het gevolg van COPD. De fysiotherapeut zal deze onderzoeken met u bespreken als ze voor u van toepassing zijn.  

Belastbaarheid in kaart brengen

Een gedeelte van het fysiotherapeutisch onderzoek is het in kaart brengen van de belastbaarheid. Dit betekent dat er wordt gekeken naar wat uw lichaam allemaal wel of niet aankan. 

Alledaagse vaardigheden (ADL) in kaart brengen

De fysiotherapeut kijkt tijdens het onderzoek ook naar hoe u dagelijkse handelingen uitvoert. Denk hierbij aan traplopen, in- en uit bed stappen, opstaan, eten, drinken of het aan- of uitkleden. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Fysiotherapie via 036 868 88 14.