Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Als zwanger worden niet lukt dan is de eerste stap meestal dat we bij u en uw partner een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) uitvoeren. Hiermee proberen wij een indruk te krijgen van de spontane kans op zwangerschap. Als die spontane kans beperkt is, informeren wij u zo mogelijk over de oorzaak hiervan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

In het onderzoek bekijken we stap voor stap een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap.

De volgende onderzoeken vinden plaats:

  • lichamelijk en gynaecologisch onderzoek;
  • algemeen bloedonderzoek;
  • echoscopisch onderzoek menstruele cyclus;
  • zaadonderzoek.

Voorbereiding

Zaadonderzoek

  • Voor het onderzoek is het van belang dat u minimaal 2 tot maximaal 4 dagen geen zaadlozing heeft gehad. Kortere of langere onthouding is niet goed, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor de uitslag.
  • Voor het opvangen van het sperma gebruikt u het potje dat u heeft meegekregen. Indien u geen potje heeft meegekregen kunt u een potje ophalen bij de polikliniek voor fertiliteit. Het potje is schoon en mag niet van tevoren gereinigd worden.
  • Het zaad kan het beste verkregen worden door masturbatie, dat wil zeggen zelfbevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek. U mag geen condoom gebruiken. Het sperma moet rechtstreeks worden opgevangen in het potje.
  • Er mag maximaal 1 uur zitten tussen het tijdstip van zaadlozing en het inleveren van het potje.

Zaadonderzoek

  • Houdt u er rekening mee dat u uw legitimatiebewijs meeneemt. Wij mogen het monster anders helaas niet accepteren. Indien uw partner het potje komt inleveren geeft u dan uw legitimatie aan uw partner mee.
  • Vergeet u ook niet om het formulier dat bij het zaadonderzoek hoort in te vullen en mee te nemen. Dat helpt ons bij de beoordeling van het zaadmonster.

Onderzoek

Lichamelijk en gynaecologisch onderzoek

Al tijdens het eerste bezoek bij de fertiliteitsverpleegkundige wordt het lichamelijk (gynaecologische) onderzoek gedaan. Dit bestaat uit het doen van een vaginale echo, waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden bekeken. Ook wordt er een speculumonderzoek (spreider) gedaan, waarbij een kweek wordt afgenomen van de baarmoedermond voor chlamydia en gonorroe en een uitstrijkje.

Algemeen bloedonderzoek

Na het eerste bezoek wordt u gevraagd bloed af te laten nemen. Er wordt dan gekeken naar het schildklierhormoon en de prolactinewaarde. Twee hormonen die effect kunnen hebben op de menstruele cyclus.

Echoscopisch onderzoek van de menstruele cyclus

Als de cyclus regelmatig is, is er eigenlijk ook altijd een eisprong. Met elke eisprong is er een kans op een zwangerschap. Om dit vast te leggen zullen we (minimaal) 1 cyclus volgen met vaginale echo’s. U wordt gevraagd om bij de eerste dag van de menstruatie (dit noemen we cyclusdag 1) te bellen om een afspraak te maken voor de eerste echo 10 dagen later (cyclusdag 10). Bij deze echo kijken we naar de opbouw van het baarmoederslijmvlies en naar de groei van de eicellen in de eierstokken. Aan de hand van deze echo weten we of en wanneer we nog vaker moeten kijken om te zien of het ei ook gaat springen (ovulatie). Een week na de eisprong laat u dan bloed prikken (progesteron), waardoor de eisprong nog eens extra bevestigd wordt. De arts bespreekt de uitslag met u.

Als u geen cyclus heeft, of een erg onregelmatig menstruatiepatroon, is er waarschijnlijk geen goede eisprong (anovulatie). Dit kan geen kwaad, maar maakt de kans op zwangerschap kleiner. Het kan zijn dat we in dit geval de echo’s overslaan en u meteen een gesprek krijgt bij de arts. Dan zult u bijvoorbeeld eerst tabletten krijgen en worden de echo’s daarna verricht.

Het zaadonderzoek

Bij alle mannen wordt (minimaal) eenmaal een zaadonderzoek verricht. Dit dient op afspraak te gebeuren. U krijgt dan een potje mee en een formulier met instructies. Het ingeleverde monster zal worden gecheckt op volume, het aantal goed bewegende zaadcellen en antistoffen.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.