PET-CT scan (met FDG)

Een PET-CT scan met FDG is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan, waarbij de radioactieve stof FDG wordt gebruikt. Een PET-scan onderzoekt veranderingen in de stofwisseling en geeft een beeld van ziekteprocessen in het lichaam. De CT-scan geeft uitgebreide informatie over hoe een lichaam in elkaar zit. De stof FDG maakt afwijkende cellen beter zichtbaar.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

 • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover informatie. 
 • Eventuele medicijnen kunt u gewoon gebruikt.
 • Vanaf 24 uur voor het onderzoek mag u geen zware lichamelijke activiteit meer doen.
 • Metalen voorwerpen kunnen de beelden van de PET-CT scan beïnvloeden. Laat metalen voorwerpen zoveel mogelijk thuis en draag geen kleding met metaal (bijvoorbeeld beugelbh’s, ritsen en knopen).
 • Trek warme kleren aan vóór en tijdens het onderzoek. Het is belangrijk voor de kwaliteit van het onderzoek belangrijk dat u zich goed warm houdt. Ook tijdens de rit naar het ziekenhuis.
 • Als u een blaaskatheter heeft of incontinentiemateriaal gebruikt, is het voor het onderzoek nodig dit te kunnen verwisselen. Neem daarom extra materiaal mee.
 • Tijdens de scan moet u een eventueel uitneembaar kunstgebit uitdoen. Tijdens de voorbereidingen mag het kunstgebit inblijven.
 • Als u een PET-CT scan krijgt in de buurt van uw hoofd of als u angstig bent in kleine ruimtes (claustrofobie), kunt u een rustgevend medicijn krijgen.
 • Bij het grootste gedeelte van dit onderzoek mag geen begeleider aanwezig zijn. Als dat nodig is, mogen ouders wel bij hun kind blijven tijdens de voorbereiding van de scan.
 • De scan (zonder de voorbereidingstijd) duurt ongeveer 45 minuten. Om deze tijd prettig door te komen, kunt u een CD meenemen om naar te luisteren. Hiervoor is een CD-speler aanwezig op de afdeling.

Belangrijk aandachtspunten als u suikerziekte heeft

 • Voor dit onderzoek moet uw bloedsuikerwaarde goed geregeld zijn. Meld het aan uw behandelend arts als dat niet zo is.
 • Als het onderzoek ’s ochtends is, moet u nuchter komen. Neem de dag van het onderzoek géén insuline of tabletten voor uw suikerziekte. Na de scan mag u uw insuline spuiten of tabletten innemen en iets eten. 
 • Als het onderzoek ‘s middag is mag u tot 6 uur voor het onderzoek een licht ontbijt nemen. Als u tabletten gebruikt, moet u de ochtenddosering overslaan. Na de scan kunt u ze weer innemen. Als u insuline spuit, kunt u ’s ochtends de helft van de normale dosering spuiten. Na de scan kunt u de rest van de insuline spuiten.
 • Denk eraan uw medicijnen en iets te eten mee te nemen.

Onderzoek

Als u een afspraak heeft vóór 8.00 uur ‘s ochtends meldt u zich op de afdeling Nucleaire Geneeskunde op F2NO. Bij een afspraak na 8.00 uur ‘s ochtends meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de ‘PET-CT en MRI’ op Z-0.

U krijgt een infuus en de arts bepaalt uw bloedsuikerwaarde. Als de bloedsuikerwaarde te hoog is, kan het onderzoek niet plaatsvinden.

U mag op een bed gaan liggen in een kamer met gedimd licht, zodat u helemaal tot rust komt. Na een kwartier krijgt u de radioactieve vloeistof toegediend. Hierna blijft u nog 30 minuten stil op het bed liggen. Het is belangrijk dat u tijdens deze periode niet beweegt en niet praat om de spieractiviteit zoveel mogelijk te beperken.

Hierna gaat u naar een zitruimte. In de zitruimte staat een fles water voor u klaar. Soms zit hier ook contrastmiddel om het maagdarmkanaal beter zichtbaar te maken op de scan. Deze fles moet u helemaal leegdrinken. Vlak voor de PET-CT scan, moet u uw blaas helemaal leegplassen.

Soms krijgt u tijdens de scan via het infuus een contrastmiddel om de vaten en organen beter zichtbaar te maken.

Het onderzoek duurt in totaal 2,5 uur. De voorbereiding op de scan duurt 1 uur en 45 minuten. Het maken van de foto’s duurt 45 minuten. 

Als de scans zijn gemaakt, kijkt de arts of het onderzoek gelukt is. Als de scans niet duidelijk zijn, kan het nodig zijn om meer opnamen te maken. Het onderzoek kan hierdoor wat langer duren. 

Na onderzoek

Als u een rustgevend medicijn heeft gekregen, mag u tot 8 uur na het innemen ervan niet autorijden.

De nucleair geneeskundige en radioloog maken na het onderzoek een verslag voor uw behandelend arts. Uw behandelend arts geeft u de uitslag van de scan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.