PH-meting in de slokdarm

PH-meting is een zuurmeting van de slokdarm. Hiermee meet een zuurmeter of er teveel zuur vanuit de maag in de slokdarm komt en of dit de maagklachten verklaart. Het controleert of de maaginhoud naar de slokdarm terugstroomt. Dit kan de oorzaak zijn van een branderig gevoel in de maagstreek of pijn op de borst. Een pH-meting gebeurt meestal aansluitend op een manometrie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De afdeling Maag-, darm- en leverziekten voert de drukmeting en pH-meting van de slokdarm uit in samenwerking met Amsterdam UMC. Het onderzoek gebeurt in het Amsterdam UMC.

Voorbereiding

  • Soms moet u 5 dagen voor het onderzoek stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen.
  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Hierover krijgt u uitleg.

Onderzoek

U krijgt een klein slangetje (katheter) door de neus in de slokdarm ingebracht. Dit doet geen pijn, maar kan wel vervelend voelen en u kunt een kokhalsreflex krijgen. Als de katheter goed zit, is de kokhalsneiging weg. De katheter is verbonden met een klein kastje. Met het kastje en de katheter gaat u ongeveer 24 uur naar huis en doet daar zoveel mogelijk uw normale dagindeling. Daarna levert u de katheter en kastje weer in.

Na onderzoek

Uw behandelend arts krijgt na het onderzoek de uitslag en bespreekt deze met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.