Polygrafieën (PG) thuis

Een polygrafie (PG) is een onderzoek naar slaapproblemen en de mogelijke oorzaak is. Het onderzoek kijkt met diverse apparatuur naar onder andere slaappatroon, hartritme, ademhaling, snurken en het zuurstofgehalte in het bloed tijdens de nacht. Het onderzoek is thuis.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Bij het onderzoek krijgt u elektroden op uw lichaam, huid en kleding geplakt. Hierover krijgt u vooraf uitleg waar u op moet letten met uw lichaamsverzorging en kleding.
  • Voor het onderzoek vult u een slaperigheidstest en een medicijnenlijst in. Neem deze mee naar het onderzoek.
  • Voor het meekrijgen van de apparatuur van het ziekenhuis tekent u een bruikleenovereenkomst. Lees deze bruikleenovereenkomst van tevoren goed door.

Onderzoek

Het aansluiten van de apparatuur voor het slaaponderzoek duurt ongeveer een kwartier. Met speciale lijm of pasta krijgt u elektroden op uw hoofd en gezicht geplakt. Om uw borst, buik, rug, schouders, armen en benen krijgt u banden en sensors opgeplakt. Bij uw neus komt een slangetje om de ademhaling te meten (neusbril). U krijgt een meter om uw vinger om het zuurstofgehalte te meten.

Een speciaal kastje op uw borst dat is aangesloten op de registratieapparatuur in het ziekenhuis, slaat alle gegevens op.

Na een korte testopname gaat u met deze apparatuur naar huis. Vanaf dat moment begint de registratie. Thuis kunt u hier gewoon mee slapen. De recorder mag niet nat worden. U kunt dus niet meer sporten en douchen etc.

De volgende ochtend levert u alle apparatuur voor 10.00 uur ‘s morgens in op de polikliniek Neurologie.

Slaaponderzoek meetapparatuur bevestigd op buik                 Slaaponderzoek meetapparatuur bevestigd op been          Slaaponderzoek meetapparatuur bevestigd op hoofd

De foto’s laten zien hoe alle meetapparatuur bevestigd is.

Na onderzoek

U krijgt na ongeveer 2 weken de uitslag van het onderzoek. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek krijgt u een afspraak bij een KNO-arts of een longarts.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21. U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.