Punctie-biopsie CT-scan

Als er bij een onderzoek een afwijking wordt geconstateerd, kan een CT-scan de afwijking in beeld brengen om te bepalen wat er aan de hand is. Bij een CT-scan worden met röntgenstraling afbeeldingen gemaakt van gedeelten van het menselijk lichaam. Vervolgens zal de radioloog een klein stukje weefsel (biopt) met een dunne naald uit de afwijking wegnemen. Dit kleine stukje weefsel wordt onderzocht in het laboratorium.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u 3 uur voor het onderzoek nuchter blijft. Dat betekent dat u vanaf 3 uur van te voren niets mag eten, drinken of roken.

Indien u bloedverdunners neemt, wordt in overleg met uw arts besloten wanneer u deze moet stoppen. Dit om eventuele bloedingen te voorkomen.

Onderzoek

Afhankelijk van het te onderzoeken gebied ligt u op de buik, rug of in zijligging. Dit kan moeilijk zijn. Het is belangrijk dat u gedurende ongeveer een half uur goed stil kunt blijven liggen.

Van de laboranten krijgt u aanwijzingen hoe u moet ademen. Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat u steeds op dezelfde manier uw adem inhoudt.

Het onderzoek begint met de plaatsbepaling van de afwijking. De radioloog zal dan precies bepalen op welke plek hij de punctie moet uitvoeren.

Nadat de punctieplaats verdoofd is, brengt de radioloog een dunne naald in op de plek van de afwijking. Onder CT-controle schuift de radioloog de punt van de naald op totdat deze precies in de afwijking zit. Hierna wordt een zeer klein biopt (stukje weefsel) afgenomen. Als er voldoende weefsel is afgenomen dan is het onderzoek afgelopen.

Na afloop blijft u nog een paar uur op de afdeling als nazorg.

Bij punctie van de longen kan er een controlefoto van de longen gemaakt worden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.