Röntgenfoto

Het doel van het onderzoek is om met röntgenstralen te kijken of er afwijkingen of aandoeningen zijn in het te onderzoeken lichaamsdeel. Met röntgenstralen maken we afbeeldingen van de binnenkant van een lichaamsdeel. Röntgenstralen zijn geschikt om eventuele afwijkingen/aandoeningen aan bot of ander weefsel te onderzoeken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

U komt naar de afdeling (route 70). Trek een nummertje uit de automaat en neem plaats in de wachtruimte. 

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van tevoren of vóór het onderzoek aan de laborant. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor de foetus tijdens de eerste weken van de zwangerschap.

Onderzoek

De laborant haalt u op uit de ontvangstruimte. In een kleedkamer kunt u kleding uitdoen als dat nodig is, net als sieraden. Vanuit de kleedkamer laat de laborant u binnen in de onderzoekskamer. Hij/zij helpt u op de juiste manier te gaan staan, zitten of liggen. Dit is afhankelijk van het lichaamsdeel waarvan we een röntgenfoto maken. Daarna maken we een of meerdere röntgenfoto’s gemaakt. De laborant geeft u hierbij aanwijzingen die u moet opvolgen. Na het maken van de röntgenfoto’s kunt u zich weer aankleden.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

De uitslag

Afhankelijk van de vraagstelling van uw behandelend arts kunt u misschien een voorlopige uitslag krijgen. De laborant vraagt u dan nog even plaats te nemen in de ontvangstruimte om te wachten. Deze uitslag kunt u vervolgens afgeven bij uw arts.

In alle andere gevallen wordt de uitslag opgestuurd en kunt u gaan. De radioloog beoordeelt de röntgenfoto’s dan na afloop van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.