Röntgenonderzoek van de maag

Een röntgenonderzoek van de maag is een diagnostisch onderzoek waarbij röntgenfoto’s worden gemaakt van uw maag. Hierbij wordt contrastmiddel gebruikt om de maag goed in beeld te brengen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek moet u 12 uur van tevoren nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf 12 uur voor het onderzoek niet mag eten en drinken (ook geen water), niet mag roken en geen kauwgom mag kauwen.
  • Voor het onderzoek moet u een eventuele halsketting en/of oorbellen afdoen.
  • Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s), omdat het onderzoek wordt gedaan onder röntgendoorlichting. Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn, tenzij er sprake is van een zwangerschap.

Onderzoek

Om de maag op de röntgenfoto’s zichtbaar te maken moet u een contrastmiddel in de vorm van bariumpap drinken. Naast het contrastmiddel moet u ook bruiskorrels inslikken. Deze zorgen ervoor dat uw maag goed ontplooit. Dit kan een wat vol gevoel geven. Het is wel de bedoeling dat u de lucht binnenhoudt en niet opboert. Wanneer u alle pap heeft gedronken en bruiskorrels heeft ingenomen worden vanuit verschillende richtingen röntgenfoto’s gemaakt.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. De radioloog maakt een verslag en deelt dit met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Uw behandelend arts of huisarts bespreekt de uitslag met u.

Na onderzoek

Na het onderzoek wordt de ontlasting wit door het contrastmiddel. Dit is meestal zo'n 1 à 2 dagen na het onderzoek en is normaal.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.