Röntgenonderzoek van de plasbuis (retrograde urethrografie)

Een retrograde urethrografie is een onderzoek om de doorgankelijkheid van de plasbuis te bepalen. Met contrastmiddel wordt een eventuele vernauwing op röntgenbeeld zichtbaar gemaakt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s), omdat het onderzoek wordt gedaan onder röntgendoorlichting. Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn, tenzij er sprake is van een zwangerschap.

Onderzoek

Om de plasbuis met contrastmiddel te vullen, brengt de radioloog een katheter in de plasbuis in. Via de katheter wordt de contrastvloeistof toegediend. Bij mannen wordt de penis gestrekt gehouden tijdens het toedienen van het contrastmiddel. Dit kan een branderig gevoel geven. Tegelijkertijd maakt de radiologisch assistent/laborant een aantal röntgenfoto’s. Daarna is het onderzoek klaar.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. Deze radioloog maakt een verslag en deelt dit met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Na onderzoek

Er is geen nazorg noodzakelijk voor een retrograde urethrografie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.