Röntgenonderzoek van de slokdarm

Bij het röntgenonderzoek van de slokdarm worden röntgenfoto’s gemaakt van uw slokdarm op het moment dat u een contrastmiddel doorslikt. De volledige slokdarm wordt op deze manier afgebeeld.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek moet u uw eventuele halsketting en/of oorbellen afdoen.
  • Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s), omdat het onderzoek wordt gedaan onder röntgendoorlichting. Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn, tenzij er sprake is van een zwangerschap.

Onderzoek

Om de slokdarm zichtbaar te maken op de röntgenfoto’s wordt een contrastmiddel gebruikt in de vorm van bariumpap. Op aanwijzing van de arts moet u een slok nemen van deze bariumpap en doorslikken. Tijdens het doorslikken van de pap worden in verschillende richtingen röntgenfoto’s gemaakt. 

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. De radioloog maakt een verslag en deelt dit met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Uw behandelend arts of huisarts bespreekt de uitslag met u.

Na onderzoek

Na het onderzoek wordt de ontlasting wit door het contrastmiddel. Dit is meestal zo'n 1 à 2 dagen na het onderzoek en is normaal.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.