Sigmoïdoscopie (eventueel met poliepectomie)

Een sigmoïdoscopie is een darmonderzoek waarbij met een endoscoop de oorzaak van darmklachten wordt opgespoord. Soms neemt de arts ook weefselhapjes of verwijdert eventuele poliepen (poliepectomie/EMR).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet de darm goed schoon zijn. Daarom moet de darm worden gereinigd. Uw arts legt uit hoe dit gaat.
  • Overleg met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hier voor het onderzoek soms tijdelijk mee te stoppen.
  • Geef aan of u een eventuele allergie voor medicatie, hartafwijking, longziekte, diabetes, hoge bloeddruk of andere aandoening heeft.
  • Geef aan als u eerder een (darm)operatie heeft gehad.
  • Geef aan als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Geef aan als u een heup- of knieprothese, hartklepprothese of een andere prothese heeft.

Onderzoek

Vooraf krijgt u een polsbandje met uw gegevens. 

Het onderzoek gebeurt met een buigzame (flexibele) slang (endoscoop), met een doorsnede van ongeveer 1,5 cm. Als u op de onderzoektafel ligt, brengt de arts de endoscoop via de anus in. Het opschuiven van de slang kan gevoelig zijn. De arts blaast tijdens het onderzoek wat lucht in uw darmen wat een vol gevoel kan geven. Mocht u winden laten tijdens het onderzoek, dan is dat heel gewoon. 

Soms neemt de arts met een klein tangetje wat weefsel van de binnenkant van de darm weg (biopsie). U voelt hier niets van. Dit weefsel gaat voor onderzoek onder de microscoop naar het laboratorium.

Bij dit onderzoek kunt u geen begeleider meenemen.

Pijnstilling of sedatie (roesje)

Voor dit onderzoek is meestal geen sedatie (roesje) of pijnstilling nodig omdat alleen maar het laatste deel van de dikke darm bekeken wordt. De pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens het onderzoek kunt ontspannen, dan is het onderzoek vaak minder vervelend. Als u wilt kunt u wel een sedatie krijgen, waardoor u slaperig wordt en minder van de operatie merkt. Een sedatie is geen narcose. Bij sedatie krijgt u vooraf een infuus (dun plastic slangetje) in een bloedvat op de hand of arm, om het slaapmiddel toe te dienen.

Het verwijderen van een poliep (poliepectomie)

Het kan zijn dat tijdens dit onderzoek meteen 1 of meerdere kleine poliepen worden verwijderd (poliepectomie/EMR).

Na onderzoek

  • Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek en het eventuele biopt met u. Soms krijgt u een voorlopige uitslag op papier. Uw arts bespreekt ook de eventuele behandeling met u.
  • U kunt na het onderzoek in principe gewoon weer naar huis. U kunt het beste iemand vragen u naar huis te brengen, vooral als u sedatie of pijnstilling heeft gehad.
  • Doe op de dag van het onderzoek verder rustig aan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.