Slaapendoscopie

Een gedeeltelijk of volledig vernauwde luchtweg kan snurken en/of ademstops veroorzaken tijdens het slapen. Een slaapendoscopie onderzoekt waar tijdens uw slaap de luchtweg vernauwt. Met de uitkomsten van het slaapendoscopisch onderzoek kan de KNO-arts een passend behandeladvies geven.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Omdat het lastig is om u in uw natuurlijke slaap te onderzoeken, krijgt u een slaapmiddel. Daarom beoordeelt een anesthesist of anesthesie medewerker uw gezondheid voordat u een slaapendoscopie ondergaat. Hiervoor krijgt u eerst een afspraak bij het zogenaamde pre-operatief spreekuur. U wordt gedurende 1 dag opgenomen.

Onderzoek

De slaapendoscopie wordt gedaan op de operatiekamer.

U krijgt via een infuus in uw arm een slaapmiddel waardoor u in slaap valt. Wanneer u slaapt beoordeelt de KNO-arts uw neus en neus- en keelholte met een dun flexibel kijkertje (scoop). De arts onderzoekt hoe zeer de bovenste luchtweg vernauwd is waardoor het snurken of mogelijke apneus kunnen worden veroorzaakt.

De arts kijkt tijdens het onderzoek ook of de vernauwing verdwijnt door de onderkaak iets naar voren te bewegen. Dit om in te schatten of een MRA (mandibulair repositie apparaat) een mogelijke behandeling is. Een MRA is een soort anti-snurk/apneu beugel.

Als de KNO-arts een duidelijk beeld heeft van wat er bij u aan de hand is, is de slaapendoscopie afgerond. De slaapendoscopie duurt 15 tot 30 minuten.

U wordt na het onderzoek weer wakker op de uitslaapkamer. Zodra u weer goed wakker bent, voert de verpleegkundige een aantal controles uit. Hierna mag u naar huis.

Na onderzoek

  • Omdat u slaapmiddel heeft gehad, mag u na de slaapendoscopie niet autorijden.
  • Van de slaapendoscopie zelf zijn geen bijzonderheden of complicaties te verwachten
  • U krijgt een vervolgafspraak op de poli KNO om de uitkomsten van de slaapendoscopie te bespreken met uw behandelend KNO-arts.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.