Slaapregistratie (polysomnografie)

Een polysomnografie slaapregistratie kan meten hoe de slaapstadia worden doorlopen, restless legs vaststellen en een stokkende ademhaling tijdens de slaap (apneus) registreren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek slaapt u 1 nacht op de afdeling Neurologie.
  • Draag voor het aansluiten van de registratieapparatuur een T-shirt waar u ook in gaat slapen. U kunt een vest of blouse dragen over de apparatuur.

Onderzoek

Voor u gaat slapen, krijgt u de registratieapparatuur aangesloten. U krijgt elastische banden om uw borst en buik, er komt een slangetje bij uw neus om de ademhaling te meten (neusbril), u krijgt een meter om de vinger om het zuurstofgehalte te meten, er komen elektroden op uw onderbenen voor de beenbewegingen en u krijgt elektroden op uw hoofd om de slaap goed te kunnen beoordelen. Alle gegevens worden opgeslagen in een kastje dat op uw borst komt. Het aansluiten van de apparatuur duurt ongeveer 3 kwartier.

De sensoren meten uw ademhaling, hartslag, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, eventueel snurken, beenbewegingen en hersenactiviteit (om de slaapstadia goed te kunnen beoordelen).

U kunt met de apparatuur rondlopen en slapen.

Na onderzoek

De volgende ochtend wordt op de functieafdeling Neurologie de apparatuur weer afgekoppeld. Rond 9 uur kunt u weer naar huis. Na afloop moet u uw haar goed wassen.

Uw behandelend specialist bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.