Slikonderzoek

Tijdens het slikonderzoek onderzoeken de logopedist, KNO-arts en soms ook de radioloog slikproblemen. Een slikonderzoek bestaat uit onderzoek en testen door de logopedist, video-onderzoek tijdens het slikken door de logopedist en KNO-arts en eventueel een röntgenonderzoek van het slikken door de logopedist en radioloog.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • U hoeft zich voor het slikonderzoek niet apart voor te bereiden.
  • U kunt zelf bepaald voedsel meenemen. 
  • U hoeft niet nuchter te zijn.

Onderzoek

Als dat kan staan alle onderzoeken van het slikonderzoek achter elkaar gepland, zodat u de verschillende onderzoeken op dezelfde dag krijgt. In totaal duren de onderzoeken een halve dag. Niet iedereen krijgt alle onderzoeken. De arts overlegt met u welke onderzoeken u krijgt.

Slikonderzoek door de logopedist

Een logopedist onderzoekt en behandelt stoornissen en beperkingen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor en mondfuncties (zoals kauwen en slikken). Tijdens het slikonderzoek stelt de logopedist u eerst vragen over uw problemen met slikken. Dit zijn vragen over hoe uw slikklachten zijn begonnen, welke klachten u nu heeft en of u misschien al behandelingen heeft gehad. Daarna onderzoekt de logopedist de bewegingen en de gevoeligheid van uw gezichtsspieren, kaken, lippen, tong en gehemelte. U krijgt een aantal sliktesten met water. Soms kijkt de logopedist ook hoe goed u kunt kauwen en eten. U krijgt van de logopedist een vragenlijst om in te vullen.

Video-onderzoek door de logopedist en de KNO-arts

Bij het slikonderzoek door de KNO-arts onderzoekt deze het slikken met een klein cameraatje die in uw keel gaat. Dit heet een dynamisch onderzoek omdat de camera de bewegingen van het slikken opneemt op video. De KNO-arts brengt het cameraatje aan een dun kabeltje (flexibele scoop) via de neus in uw keel. Dit heet een flexibele scopie. Het naar binnen brengen van de scoop kan kriebelig en onaangenaam voelen, maar u heeft er na afloop geen last van. Tijdens het filmen krijgt u water, yoghurt of vruchtenmoes en/of vast voedsel te eten. Het water is blauw gemaakt met een kleurstof. Zo is het op de video goed te zien in uw keel. De flexibele scopie duurt een paar minuten. Het onderzoek is zonder risico.

Röntgenonderzoek door de logopedist en de radioloog

Bij het slikonderzoek door de radioloog brengt deze het slikken in beeld met korte röntgendoorlichting. De radioloog maakt verschillende röntgenfoto’s en kan zo de slikbeweging beeld voor beeld bekijken en analyseren. Dit heet een slikvideo. Bij het maken van de röntgenfoto’s staat u op een plankje met uw lichaam tegen een langwerpige plaat aan. Voor u hangt een grote röntgencamera die de foto’s maakt. Er worden röntgenopnames van opzij en van voren gemaakt. U krijgt verschillende soorten contrastmiddel te slikken, zowel vloeibaar als vast. De logopedist vertelt u tijdens het onderzoek hoe u deze moet slikken. Als het onderzoek klaar is, bekijkt en bespreekt de radioloog de videobeelden met de KNO-arts en de logopedist.

Uitslag

De logopedist en KNO-arts bespreken de uitslagen van de onderzoeken met u en stellen een behandelplan op. Uw huisarts krijgt een verslag van het onderzoek met conclusie en adviezen.

Na onderzoek

Na het onderzoek kan uw ontlasting nog enkele dagen een blauwe of witte kleur hebben door de kleurstof in het water. Dit gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.
U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.