Slokdarm echo klierprik (EUS)

Met een slokdarm echo klierprik (EUS) via de slokdarm onderzoekt de longarts afwijkingen in de lymfeklieren in de bovenbuik en tussen de longen. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Echografie

Om te weten te komen wat de oorzaak van deze afwijkingen is, is het soms nodig om materiaal af te nemen voor verder onderzoek. Dit is mogelijk met een echoscoop, een soepele slang met een doorsnede van ongeveer een centimeter. In deze slang zit een soort camera die geluidsgolven omzet in beeld. Met dit apparaat kan door de wand van de slokdarm heen gekeken worden om de direct aangrenzende klieren te bekijken. 

In de slang zit ook een kanaal, waardoor de arts een soepele snaar naar binnen kan schuiven. Met deze snaar kan hij met een uitschuifbare naald materiaal uit de klieren verkrijgen (punctie). Het verkregen materiaal wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.

Voorbereiding

Nuchter zijn voor het onderzoek

Om dit onderzoek veilig te kunnen uitvoeren moet u nuchter zijn. Dit is om de maag leeg te houden en zo te vermijden dat maaginhoud in de longen terechtkomt tijdens het onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld een longontsteking geven. U krijgt van de arts uitleg over het onderzoek.

Voorbereidingen op het onderzoek

Het onderzoek gebeurt op de behandelkamer van de afdeling Maag-Darm-Leverziekten. Voorafgaand aan het onderzoek neemt de endoscopie-assistent met u een vragenlijst door, dit om uw gegevens te controleren en zeker te weten dat het onderzoek veilig kan plaatsvinden.

Ter bescherming van uw tanden en de echo-bronchoscoop wordt een bijtring in de mond geplaatst. Als u een gebitsprothese heeft, moet u deze uitdoen. Daarna verdooft de endoscopie-assistent uw keel en mond enkele malen met een verdovingsspray. Dit is nodig om de kokhalsreflex weg te nemen. De verdovingsspray heeft een bittere smaak en geeft u een gevoelloze keel. Het slikken gaat moeilijker. Dit duurt ongeveer twee uur. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbed.

Om het onderzoek rustig te kunnen ondergaan krijgt u een slaapmiddel via een infuus. De meeste mensen vallen hiervan in slaap, bij sommige mensen veroorzaakt het geen echte slaap maar wel een ontspannen gevoel. Veel mensen herinneren zich na afloop weinig tot niets van het onderzoek.

Onderzoek

De echoscoop wordt via de bijtring in de keelholte ingebracht, u wordt dan gevraagd enkele malen te slikken. De scoop zit dan in de slokdarm. U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen. De arts zal op zoek gaan naar de vergrote klieren. Als deze gevonden zijn, wordt de snaar via de echo-scoop ingebracht en wordt een klier aangeprikt. Dit kan soms een iets vervelend gevoel geven. Als er nog niet genoeg materiaal is, dan zal opnieuw in de klier worden geprikt. Meestal gebeurt dit maximaal 3 tot 4 keer per klier.

De diagnose is niet direct bekend, in het laboratorium wordt het materiaal onder de micoscoop onderzocht. Het onderzoek neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag.

Na onderzoek

Na het onderzoek wordt u op het bed vervoerd naar de afdeling Dagbehandeling. U zult dan nog slaperig zijn. Op de afdeling wordt uw bloeddruk, pols en zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Het is belangrijk dat u in ieder geval tot 90 minuten na het onderzoek en totdat u goed wakker bent niets eet of drinkt. Als u goed wakker bent kunt u beginnen met water te drinken. Als dit goed gaat kunt u meer drinken en eventueel iets eten.

Als u zich goed voelt en de bloeddruk, pols en het zuurstofgehalte in het bloed zijn goed, dan kunt u weer naar huis. Dit zal ongeveer 2 uur na afloop van het onderzoek zijn.

Vanwege het slaapmiddel raden we u af om de eerste 24 uur na het onderzoek:

  • alcoholische dranken te gebruiken;
  • belangrijke beslissingen te nemen;
  • actief deel te nemen aan het verkeer;
  • gevaarlijke machines te bedienen.

U kunt die dag niet zelf naar huis rijden, zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt.  

Het kan zo zijn dat u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoest of koorts heeft. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, het verdwijnt meestal binnen een dag. Als dit na deze dag niet over is, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.

De uitslag

Na ongeveer vijf werkdagen is de uitslag van het onderzoek bekend. De uitslag wordt doorgegeven aan de longarts bij wie u onder behandeling bent. Wij zorgen dat u een afspraak heeft om de uitslag te kunnen bespreken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04