Traanwegen opspuiten (dacryografie)

Een dacryografie is een onderzoek dat met een contrastmiddel uw traanwegen in beeld brengt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding noodzakelijk voor dit onderzoek.

Wij begrijpen dat u het prettig zou vinden om iemand bij u te hebben tijdens het onderzoek. De onderzoekskamer is echter uitsluitend toegankelijk voor patiënt en medewerker(s), omdat het onderzoek wordt gedaan onder röntgendoorlichting. Ouders van kinderen en begeleiders van hulpbehoevenden mogen wel bij het onderzoek zijn, tenzij er sprake is van een zwangerschap.

Onderzoek

U ligt op de onderzoekstafel waar een lamp op uw gezicht wordt gericht. Deze lamp kan wat warmte afgeven. Vervolgens brengt de radioloog een heel dun slangetje in de traanwegen. Als het slangetje goed zit wordt deze aan het gezicht vast geplakt. Door dit slangetje wordt contrastvloeistof ingespoten en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Als de traanwegen open zijn of open gespoten worden komt de contrastvloeistof uiteindelijk in de neus en in de keel terecht, dit kunt uw proeven. Als er voldoende foto’s zijn wordt het slangetje weer verwijderd en is het onderzoek klaar.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek en maakt een verslag dat hij met de arts deelt die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Na onderzoek

Tot minstens 2 uur na het onderzoek mag u niet in uw ogen wrijven. Als u in deze tijd jeuk krijgt in uw ogen, dan mag u alleen voorzichtig deppen met een zakdoek. Soms gebruikt de radioloog oogdruppels. In dat geval mag u tot 1 uur na het onderzoek niet zelf actief aan het verkeer deelnemen. Vraag iemand om u naar huis te rijden. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.