Tuberculosetest (mantouxtest)

Met een mantouxtest kan de arts een infectie met de tuberculosebacterie opsporen. U krijgt dit onderzoek als u mogelijk tuberculose heeft of als u bepaalde medicijnen moet gaan gebruiken. Met een dunne naald spuit de specialist een kleine hoeveelheid testvloeistof onder uw huid. Na 48 tot 72 uur wordt de reactie op de test gecontroleerd om de uitslag te bepalen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Onderzoek

Voor dit onderzoek komt u twee keer naar de afdeling Longziekten. Eerst voor het zetten van de mantouxprik en daarna nog een keer voor het aflezen van de uitslag.

Het zetten van de mantouxprik

Met een hele dunne injectienaald spuit de arts een kleine hoeveelheid testvloeistof in de huid van uw onderarm. Op uw huid wordt de plaats van de mantouxprik afgetekend met een pen of stift. Om een allergische reactie te voorkomen wordt de huid niet ontsmet en gebruiken we geen pleister. Een andere reactie van uw huid kan namelijk de uitslag van de mantouxtest beïnvloeden. Na de injectie is het mogelijk dat er een reactie van de huid ontstaat, zoals een verdikking, roodheid en jeuk. De specialist meet de omtrek van deze verdikking en roodheid van de huid. Dit bepaalt of de uitslag positief of negatief is. Het zetten van de mantouxprik duurt ongeveer 10 minuten.

Het aflezen van de mantouxtest

Tussen de 48 en 72 uur na het zetten van de mantouxprik, moet de omtrek van de verdikking en roodheid van de huid op uw onderarm door een specialist afgelezen worden. 

Afhankelijk van de uitslag bespreekt de arts het vervolg met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04