Urodynamisch onderzoek (urineverlies)

Een urodynamisch onderzoek (UDO) achterhaalt de oorzaak van ongewild urineverlies (incontinentie) door informatie te verzamelen over de blaasinhoud, de blaasdruk, de stroomsnelheid door de urinebuis en de spanning in de bekkenbodemspieren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • U krijgt van de polikliniek Urologie plaslijsten (mictielijsten) mee naar huis. Deze vult u op 2 willekeurige dagen 24 uur in. U neemt deze ingevuld mee terug als u voor het urodynamisch onderzoek komt.
  • Als u Dridase (Oxybutynine), Toviaz, Vesicare, Emselex, Detrusitol of Betmiga gebruikt moet u hier 1 week voor het onderzoek mee stoppen.
  • U krijgt een recept mee voor 8 capsules antibiotica (Nitrofurantoine) waarmee u begint op de dag van het onderzoek. Dit medicijn verkleint de kans op een blaasontsteking die u door het onderzoek zou kunnen krijgen.

Onderzoek

Op de afgesproken tijd komt u met een volle blaas naar de polikliniek gynaecologie. Graag een uur voor het onderzoek niet meer plassen.

Bij een urodynamisch onderzoek brengt de continentieverpleegkundige een dun slangetje (katheter) door de urinebuis in uw blaas. Aan het einde van de katheter zit een kleine drukmeter. Deze meet de druk in de blaas. Een tweede katheter wordt in de vagina ingebracht. U krijgt elektroden geplakt op elke bil en op het rechter bovenbeen. Deze meten hoe sterk de bekkenbodemspieren zijn.

Alle gegevens worden in een computer vastgelegd en berekend. Zo krijgt de arts informatie over de blaasinhoud, de blaasdruk, de stroomsnelheid door de urinebuis en de spanning in de bekkenbodemspieren. Ook is te zien of u urine verliest en wat de oorzaak ervan is.

Na het onderzoek worden de katheters en de elektroden verwijderd.

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Het urodynamisch onderzoek doet geen pijn, maar het inbrengen van de katheters kan onprettig voelen.

Na onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis.

De uitslag van het onderzoek gaat naar uw arts die deze vervolgens met u bespreekt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.