Vaatonderzoek

Een vaatonderzoek geeft informatie over de bloeddoorstroming in de bloedvaten (slagaders of aders). Het onderzoekt de (slag)aders in armen, buik en/of benen of hals. Het kan een bloedvatvernauwing of andere aandoeningen aan de bloedvaten aantonen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Neem voor het onderzoek voldoende rust, zodat u met een uitgerust lichaam het onderzoek kunt doen.
  • Zorg dat u 5 minuten voor het onderzoek aanwezig bent, zodat u tot rust kunt komen voor het onderzoek begint.
  • Draag gemakkelijk zittende kleding en schoenen, die u makkelijk aan en uit kunt trekken.

Onderzoek

Bij een Doppler onderzoek luistert de arts met geluidsgolven naar de bloedstroom. U krijgt een bloeddrukmeting (bovendruk) in beide armen en benen en afhankelijk van uw conditie een looptest. Een Duplex onderzoek maakt daarnaast de bloedstroom zichtbaar met een echografie. De onderzoeken gebeuren op het Vaatcentrum van poli Chirurgie.

Geluidsgolven echo

Het luisteren naar de bloedvaten gebeurt met een echoapparaat en doet geen pijn. Hiervoor krijgt u gel op uw huid. Het echoapparaat zendt geluidsgolven uit die het bloed dat door de slagaders stroomt weer terugkaatst. Bij het Doppler onderzoek maakt het echoapparaat deze hoorbaar. Het Duplex apparaat maakt de geluidsgolven ook zichtbaar.

Bloeddruk meten

Voor het meten van de bloeddruk (bovendruk) krijgt u bloeddrukbanden om uw benen en armen. Soms meet vaatlaborant ook de bloeddruk aan uw vingers en/of tenen.

Looptest

Een looptest kan onderzoeken hoe snel u pijn krijgt bij het lopen. U loopt hierbij in een stevig wandeltempo met bloeddrukbanden om uw bovenarmen en enkels. Als u voelt dat de pijn verandert, meet de vaatlaborant de bloeddruk aan beide enkels en armen nog een keer.

Een Doppler onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. Een Duplex onderzoek duurt, afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen, minimaal 30 minuten.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.