VEP (visual evoked potential)

Een VEP onderzoekt met gevoelige plaatjes (elektroden) hoe de hersenen reageren op gevoelsprikkels. Tijdens het onderzoek meten de elektroden de reactie op visuele prikkels (beelden) in de hersenen en geven deze door aan een registratieapparaat.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Was de avond voor het onderzoek uw haren en gebruik daarna geen haarproducten, deze kunnen de meting verstoren. Verwijder ook eventuele hair extensions, waves en dergelijke.
  • Als u een bril of lenzen draagt, is het belangrijk om deze tijdens het onderzoek in of op te hebben zodat u de beelden kunt zien.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek zit u op een stoel. U krijgt 5 elektroden op uw hoofd geplakt met een geleidingspasta. De laborant scrubt hiervoor uw hoofd met een speciale scrub crème op de plekken waar de elektroden komen. De elektroden zitten met draadjes verbonden aan de registratieapparatuur.

U krijgt een soort bewegend schaakpatroon te zien op een beeldscherm waarbij u op 1 punt moet focussen. De registratieapparatuur meet de snelheid waarmee de oogzenuw de prikkel doorgeeft aan het gezichtscentrum in uw hersenen.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na onderzoek

De uitslag krijgt u tijdens een controleafspraak van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.