Virtuele Colonscopie (röntgenonderzoek dikke darm)

Virtuele Colonscopie is een röntgenonderzoek van dikke darm. Het doel van het onderzoek is om met röntgenstraling uit de CT-scanner te kijken of er afwijkingen zijn aan de dikke darm (het colon).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

 • Twee dagen voor het onderzoek moet u beginnen met een dieet. De balie van de afdeling Radiologie verzorgt voor u een voorbereidingspakket en handleiding. Hoe beter u zich aan de instructies kunt houden, hoe beter de beoordeling van de scan kan plaatsvinden. Het gebruik van medicijnen is tijdens het dieet toegestaan (eventueel in overleg met uw behandelend arts).
 • Voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken en roken.
 • U moet zich een kwartier vóór de afgesproken aanmelden op de afdeling Radiologie.
 • Tijdens het onderzoek kunt u uw ondergoed aanhouden. Daarnaast krijgt u een speciale broek van ons aan.
 • Sieraden en piercings zijn niet toegestaan in het te scannen gebied.
 • Omdat er met röntgenstralen wordt gewerkt mag er, in principe tijdens het scannen, geen begeleiding mee in de CT-ruimte.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van tevoren of vóór het onderzoek aan de laborant. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor de foetus tijdens de eerste weken van de zwangerschap.
 • Als u last heeft van glaucoom (verhoogde druk in de oogbol), meld dit dan voor het onderzoek aan de aanwezige CT-laborant. U krijgt dan geen darmontspannend middel (Buscopan) ingespoten.

Onderzoek

Het onderzoek gebeurt met behulp van de CT-scan. Er wordt via de anus een slangetje ingebracht. Via dit slangetje wordt de dikke darm geleidelijk met CO2-gas (koolzuurgas) gevuld. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. De maximale druk in de darm wordt continu geregistreerd en het apparaat stopt onmiddellijk met CO2-toevoer wanneer de druk te hoog wordt. Wanneer er voldoende CO2 in de darm aanwezig is, kan de scan worden gemaakt.

Tijdens het onderzoek wordt via een infuusnaald een darmontspannend middel (Buscopan) ingespoten, om krampen van de dikke darm tegen te gaan. 

Er worden 2 scans gemaakt. 1 serie in rugligging en 1 serie in buikligging. Het onderzoek duurt 30 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de scans. Het verslag van de scan gaat naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de uitslag met u.

Na onderzoek

 • Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken.
 • Wij raden aan iemand in te schakelen om u naar huis te brengen.
 • Tijdens het onderzoek kunt u last hebben van darmkrampen. Na het onderzoek kunt u enige tijd wat last hebben van winderigheid. De stoelgang kan wellicht enige dagen wit zijn als gevolg van de Scannotrast of E-Z-CAT die u heeft gedronken.
 • Door het gebruik van laxeermiddelen is de werking van de anti-conceptiepil onbetrouwbaar.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.